Publicat: 26 Iunie, 2019 - 18:13
Spitzenkandidatura a fost aplicată o singură dată, în 2014. Regula este ca Consiliul sa convină asupra candidatului

 Angela Merkel a declarat miercuri că ea sprijină în continuare deplin sistemul de ''cap de listă'' (Spitzenkandidat) pentru alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, dar a admis că acum va fi dificil de aplicat acest sistem, dată fiind fragmentarea noului Parlament European şi opoziţia altor lideri europeni faţă de Manfred Weber şi ceilalţi capi de listă, informează agenţiile Reuters şi AFP.

Angela Merkel susţine acest sistem pentru ca popularul Manfred Weber să devină preşedinte al Comisiei Europene, acesta nefiind însă agreat în principal de preşedintele francez Emmanuel Macron.

La summitul european desfăşurat săptămâna trecută s-a constatat însă că nici ceilalţi doi ''capi de listă'' ai grupurilor politice din Parlamentul European şi candidaţi la conducerea executivului comunitar nu au în rândul liderilor europeni o susţinere majoritară pentru a ocupa acest post, respectiv socialistul olandez Frans Timmermans şi liberala daneză Margrethe Vestager.

Vorbind miercuri în faţa Bundestagului, cancelarul Angela Merkel s-a arătat deschisă faţă de un compromis cu liderii europeni. ''Poate fi candidat la preşedinţia Comisiei numai acela care a fost prezentat (Parlamentului European) de către Consiliul European, şi aceasta nu depinde doar de mine (...) Doresc ca aceasta să se facă în acord cu principiul Spitzenkandidat, dar nu pot spune astăzi că aşa se va întâmpla'', a explicat şefa executivului german.

''Nu toată lumea în Consiliul European este favorabilă procesului Spitzenkandidat şi, cum preţuim mult relaţia franco-germană, trebuie să acceptăm că preşedintele francez are o opinie diferită de a mea'', a adăugat Merkel. ''Sper aşadar să găsim o soluţie care nu respinge procesul Spitzenkandidat, dar care de asemenea permite Europei să fie eficientă'', a conchis ea.

Manfred Weber a estimat, într-un articol publicat miercuri în cotidianul german Die Welt, că renunţarea la acest sistem ar fi un pas înapoi pentru democraţia europeană şi l-a atacat pe preşedintele Macron.

Sistemul Spitzenkandidat a fost aplicat o singură dată, în anul 2014, înainte tot şefii de stat sau de guvern reuniţi în Consiliul European hotărând cine va conduce Comisia Europeană.

Miercuri seară se va desfăşura la Berlin o întâlnire la care vor participa Angela Merkel, succesoarea ei la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi Manfred Weber. Obiectivul reuniunii este ca, până la summitul european de criză convocat pentru duminică, să se elaboreze un plan pentru a se ajunge la o înţelegere asupra numelui viitorului preşedinte al Comisiei Europene şi în general asupra tuturor celorlalte funcţii de conducere cheie ale instituţiilor europene.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: