6 iulie 2022

David Muniz: Contribuţia uriaşă a României la NATO este foarte apreciată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alocuţiunea lui David Muniz, Charge d’Affaires al SUA, susţinută cu ocazia „Memorial Day”
joi, 26 mai 2022, ora 11
Curtea Ambasadei

Bună dimineaţa, tuturor.

Vă mulţumesc că ne sunteţi alături la cea de-a 154-a comemorare a Memorial Day, a Americii. Îmi face plăcere să vă urez bun venit şi mă bucur în mod special că putem fi împreună, din nou, cu prezenţă fizică. Să sperăm cu toţii că zilele negre din ultimii doi ani vor rămâne istorie.

Şi daţi-mi voie să încep prin a transmite mulţumiri speciale, atât la nivel profesional, cât şi personal, tuturor veteranilor noştri şi familiilor lor, care sunt prezenţi în această dimineaţă aici. Pot să vă rog să ridicaţi mâna? … Cu toţii aveţi parte de aprecierea mea sinceră pentru serviciul şi sacrificiul făcute.

La sfârşitul lunii mai din 1868, la umbra Războiului civil american, poporul nostru s-a strâns laolaltă pentru prima dată, pentru a cinsti memoria celor căzuţi pentru ca Măreaţa Noastră Uniune să poată supravieţui. Aceşti eroi căzuţi, întocmai ca şi predecesorii lor care s-au sacrificat pentru a pune bazele naţiunii noastre, au definit altruismul şi datoria drept ceva mult mai amplu şi mai măreţ decât propria persoană. Astăzi, îi omagiem pe toţi, de la Lexington până la Kandahar, le rămânem cu toţii îndatoraţi. În 1787, ne-am luat angajamentul să lucrăm pentru a ne îmbunătăţi uniunea, iar veteranii noştri sunt cei care au făcut cel mai mult pentru a transforma acel angajament în realitate.

Amintesc de conflictele cu care se confruntă naţiunea noastră – pe teritoriu american şi mult mai departe. Însă aşa cum nu există colţ de lume care să nu cunoască principiile noastre fondatoare şi angajamentul nostru constant pentru libertate, se poate spune şi că sunt puţine locuri în lume în care forţele noastre armate să nu fi luptat şi să nu se fi sacrificat. La mai puţin de o oră distanţă, la Ploieşti, în 1943, peste 600 de americani şi-au pierdut viaţa în timpul operaţiunii „Tidal Wave”, când încercam să eliminăm strânsoarea de fier a tiraniei fasciste din Europa. Prietenia şi alianţa de care ne bucurăm acum cu aliaţii noştri români, loiali, au fost construite pe baza curajului şi a sacrificiului lor. De la foste entităţi beligerante la entităţi ideologic opuse, în spatele unei cortine de fier care cândva împărţea continentul, acum suntem uniţi de o solidaritate de neclintit. Veteranii noştri ne-au adus în acest punct. Această zi le este dedicată lor.

Cum războiul face din nou ravagii pe acest continent, noi şi aliaţii noştri avem privilegiul de a fi moştenit o manta de protecţie de curaj neclintit, determinat. Zi de zi, ni se aduce aminte, în mod dureros, de nevoia existenţială de a avea o Alianţă Transatlantică puternică şi unită, de descurajarea sa eficientă şi de capacităţile sale de apărare. Confruntată cu invazia nejustificată, ilegală, barbară a Rusiei în Ucraina, lumea paşnică este nevoită să îşi reamintească de faptul că nu există înlocuitor pentru securitatea colectivă. Suma Alianţei noastre este cu ordine de mărime mai mare decât părţile sale componente. Contribuţia uriaşă a României la NATO este foarte apreciată, la fel ca acţiunile individuale ale bărbaţilor şi femeilor care îmbracă uniforma. Este o onoare să îi numim aliaţi; având în vedere că forţele maligne încearcă să tragă lumea înapoi în zilele negre de acum optzeci de ani, ne linişteşte foarte mult faptul că niciunul dintre noi nu este singur, în lupta cu această provocare.

Astăzi, cinstim sacrificiile tuturor celor care ne-au lăsat moştenire atât de mult, tuturor. Îi omagiem pe cei care au luptat, au căzut la datorie şi pe cei care luptă acum pentru ca noi să putem trăi în relativă pace şi securitate. Datoria noastră colectivă nu va putea fi … şi nici nu poate fi… plătită în întregime.

Vă urez o zi în care reflectaţi cu ocazia acestei Memorial Day.

Mulţumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Sursa foto : us embassy in romania