Publicat: 24 Iunie, 2015 - 16:17
Share

Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat, miercuri, legea alegerilor parlamentare, care prevede reducerea numărului de parlamentari cu circa 100 de persoane.
Așadar, va fi un senator la 168.000 de locuitori și 1 deputat la 73.000 de locuitori. 

Astfel, vom avea 308 deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari ai opoziției și 6 parlamentari din partea diasporei. Liberalii doreau dublarea numărului, 12 parlamentari să reprezinte diaspora.

Inițiativa legislativă prevede că pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară care este calculat după cum urmează: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

"Organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale, legal constituite, care nu au obținut în alegeri cel puțin un mandat de senator sau deputat au dreptul, potrivit art. 62 din Constituție, la un mandat de deputat, dacă au obținut, pe întreaga țară, un număr de voturi egal cu cel puțin 5% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe țară pentru alegerea unui deputat", se mai arată în textul inițiativei legislative.

În lege se definește și termenul de "fraudă electorală" în sensul că aceasta este reprezentată de "orice faptă care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor și încheierii proceselor-verbale și care are ca rezultat denaturare voinței alegătorilor și crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral".