Publicat: 13 Septembrie, 2012 - 10:02
Share
Evident, după ce se susţine examenul (nu înainte)

În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi. Comisarul şef, Lucian Diniţă a spus că mai sunt aproximativ cinci luni în care posesorii unor astfel de vehicule vor trebui să urmeze cursuri şi să dea examen cu poliţiştii de la Rutieră pentru obţinerea permisului din categoria “AM”. Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, posesorii vor fi obligaţi să facă un control medical.
 
Astfel că, din 19 Ianuarie 2013, mopedele sau triciclurile cu motor pot fi conduse doar cu permis obţinut în urma susţinerii examenului. Practic, după această dată, numai bicicletele vor putea fi conduse fără permis.

“Este o directivă a Uniunii Europene care datează încă din 2006, iar data de 19 ianuarie nu poate fi amânată. Începând cu această zi, oricine va fi prins pe scuter fără permis va suporta rigorile legii”, a mai explicat Diniţă.

O altă noutate va fi şi pentru cei care îşi doresc să obţină permisul de conducere, categoria A, pentru motocicletă întrucât trebuie să susţină şi proba traseului. Examenul în trafic va fi coordonat printr-o cască de un poliţist. Omul legii va sta în autoturism, în spatele motocicletei, iar maşina va fi condusă de instructor. Astfel, va fi testată atât capacitatea de a conduce a persoanei examinate, cât şi atenţia sa distributivă.