Publicat: 12 Decembrie, 2012 - 14:52
Share
Bugetarii rămân fără tichete de masă, angajările la stat sunt înghețate


Guvernul Ponta a aprobat, în ședința de Miercuri, noi măsuri economice. Astfel, din Ianuarie 2013, taxele şi impozitele vor fi mai mari cu 16,05%, bugetarii rămân, şi anul viitor, fără tichete de masă, iar angajările la stat sunt înghețate.

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public

În plus, Executivul a amânat din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, o cotă de finanţare care nu a fost niciodată alocată sistemului de învăţământ de la impunerea prin Legea educaţiei a acestei măsuri.

Impozitele și taxele locale vor crește începând cu anul viitor cu 16,05%, procentul de creștere reprezentând rata inflației din perioada 2010-2012, ca efect al deciziei Guvernului de creștere a TVA de la 19% la 24%.

În luna Octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

Victor Ponta acuza atunci că situația de la Ministerul Finanțelor este ca în "D’ale Carnavalului":

„Autoritățile locale au voie să actualizeze taxele locale cu inflația, o dată la 3 ani. Dacă vreo primărie are nevoie de bani, poate majora taxele locale în funcție de inflație. Înafara de cota unică, pe care am stabilit-o cu colegii liberali și rămâne 16% - nu avem în vedere alte creșteri de taxe și impozite”, declara Victor Ponta la apariția proiectului pe site-ul Ministerului Finanțelor.