25 iunie 2022

De ce se leagănă coliva?

coliva
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Și de ce trebuie să fie însoțită de vin, colac, lumânare, eventual prosoape și batiste? Răspunsurile sunt cu atât mai bine venite astăzi, 26 februarie, când sunt așezați, în calendarul ortodox, Moșii de iarnă – una din marile pomeniri ”de obște” ale celor plecați la Domnul.

”Pomenirile de obște” sunt cele în care ne aducem aminte de toți cei  adormiți, din toate timpurile și din toate locurile, știuți și neștiuți. Intră în această categorie, dacă ne gândim bine, și toți cei din neamul nostru cel adormit, pe care nu-i mai știe nimeni pe nume sau după grad de rudenie – moșii și strămoșii a căror amintire s-a pierdut în negura vremii. Nu i-am cunoscut, nici nu am auzit vreodată, în poveștile familiei, despre ei. Dar îi pomenim. Pentru că sunt ai noștri, iar noi suntem neam din neamul lor.

Spre deosebire de ”pomenirile de obște”, ”pomenirile individuale” (numite și ”soroace”) sunt cele făcute pentru fiecare răposat în parte.

Colivă, vin, lumânare, colaci, prosoape și batiste – ce trebuie să știm, în mare, despre ele (arhimandrit Ioanichie Bălan – ”Călăuză ortodoxă în biserică”; preot lector dr. David Pestroiu – ”Rânduieli ortodoxe pentru înmormântare și parastase”).

Coliva

  • Coliva fiartă din grâu (în vremurile noastre am înlocuit grâul cu arpacașul, mai ușor de preparat) reprezintă ”trupul chemat la înviere, după cuvântul Domnului: ”Bobul de grâu, când cade pe pământ și moare, aduce multă roadă” (trupul mort va învia la Judecata de Apoi precum boabele de grâu mor în pământ, ”ca să învieze întru nestricăciune”).
  • Totodată, coliva reprezintă atât viața și faptele bune ale răposaților, cât și mulțimea sfinților și drepților din ceruri care se roagă pentru cei de pe pământ și pentru odihna celor adormiți.
  • Coliva simbolizează și legătura dragostei dintre vii și morți: de aceea o legănăm când se cântă ”Veșnica pomenire”, apoi fiecare gustă din ea, ca o comuniune între toți creștinii. Legănăm coliva adunându-ne în jurul ei: unii ținem de o margine a vasului, alții, care nu ajung la vas, se ating de umărul sau brațul celui din față – formăm un lanț al iubirii ”în jurul” sufletelor pe care le pomenim.
  • În zonele în care coliva este încărcată cu multe bomboane, se consideră că acestea semnifică, la rândul lor, mulțimea faptelor bune și a virtuților răposatului.

Vinul

  • Este simbol al vieții, dar și al Sângelui Domnului Iisul Hristos – arvuna vieții veșnice.

Colacul împletit

  • Numit și ”cap”, substituie coliva, având aceeași semnificație ca aceasta.
  • Colacul și toate ”prinoasele de pâine” simbolizează ”cununa faptelor bune făcute de către cel adormit cât a fost pe pământ, pe care i-o va da Hristos în cer”.

Candela și lumânarea

  • ”Candela cu untdelemn simbolizează faptele cele bune, iar lumânarea reprezintă lumina Învierii.”

Prosoapele și batistele

  • Simbolizează rugăciunea pentru ștergerea păcatelor celor adormiți.

Dumnezeu să îi ierte!

Articol de Gabriela Boceanu

foto: Crestin Ortodox