8 decembrie 2021

De ce vorbim în somn?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru că avem o viață stresantă, pentru că ne macină o grijă de care nu scăpăm nici în brațele lui Moș Ene, pentru că cineva din familie – frate, părinte – face la fel: vorbește în somn. Este un motiv de îngrijorare?

Științific se numește somnilocvie – termen rezultat dintr-o combinație între ”somn” și ”locvace” (vorbăreț, limbut). Creatorii termenului – cercetători în medicină – spun că acest fenomen se produce în timpul somnului lent, cea mai lungă fază a somnului, cea în care organismul își reface forțele, iar în perioada copilăriei este secretat hormonul de creștere.

”Ținem discursuri” de pe la 4-5 ani

Aceasta este vârsta la care debutează, de regulă, somnilocvia. Apariția ei semnalează faptul că un eveniment stresant se petrece în viața celui mic: reîncepe grădinița, sunt tensiuni în casă, între părinți etc. Uneori însă fenomenul apare abia la pubertate – vremea marilor întrebări și frământări. Adulții sunt mai puțin vizați, iar cei care sunt au avut această ”particularitate” și în copilărie. Și au, de regulă, un frate sau un părinte cu aceeași locvacitate nocturnă.

”Să-l trezesc? Să-l las în pace?…”

Lasă-l. Nu-l trezi și nu-i pune întrebări ”ajutătoare”, dacă este adult. Când se trezește oricum nu-și mai amintește nimic – cu cine vorbea, despre ce vorbea, de ce vorbea… Dacă este un copil, trezește-l cu blândețe și ajută-l să se liniștească. Atenție, somnilocvia poate merge de mână cu somnambulismul (mersul în somn)! Dacă așa este, ai grijă să înlături de pe ”traseu” obiectele de care s-ar putea lovi.

”Să-l vadă un doctor?!”

Da, dacă episoadele de somnilocvie se repetă de mai multe ori într-o singură lună, dacă durează mult și dacă se perpetuează și la vârsta adultă. Cine să-l vadă? Un psiholog, pentru că persistența acestui ”obicei” poate semnala o stare de neliniște profundă, un factor de stres potențial periculos. Dacă episoadele sunt frecvente, supărătoare (mult zgomot, emoții puternice) și vorbărețul nocturn este obosit ziua, are probleme de concentrare etc., se impune o monitorizare a somnului. Pentru a vedea dacă nu cumva ”discursurile” vin la pachet cu ceva mai grav: o apnee în somn (oprirea temporară a respirației, ca urmare a lipsei de oxigen) sau chiar epilepsie.

Articol de Gabriela Boceanu