Publicat: 14 Martie, 2017 - 17:30
Share

De la 1 aprilie, tariful combinat de apă şi canal va creşte  cu 7 bani, de la 5,60 lei/metru cub în prezent la 5,67 de lei/metru cub, a anunţat, marţi, directorul general adjunct Apa Nova Bucureşti, Epsică Chiru. 

"Tariful de apă şi canalizare este acum 5,60 lei /metru cub, cu TVA inclus, iar de la 1 aprilie, după ce se va aplica schimbarea structurii tarifare, va fi de 5,67 de lei pe metru cub. Acest lucru apare din cauza creşterii TVA pe componenta de canalizare, care este de 19 procente. În ceea ce priveşte populaţia, creşterea în factură va fi sub 3%. Practic, tarifele se majorează uşor pentru a echilibra aceste costuri, dar vor exista mai mulţi bani inclusiv pentru investiţiile în reţeaua de canalizare", a precizat Chiru.

Acesta a precizat că în prezent TVA este de 9% la tarifele de apă potabilă (taxa aplicată de la 1 ianuarie 2016) şi de 19% la cele pentru canalizare, iar noua ajustare "nu este atât de importantă pentru bucureşteanul de rând, pentru că este de 1, 2, maximum 3 procente". 

"Problemele apar acolo unde sunt suprafeţe de teren foarte mari, în special la agenţii socio-economici sau clienţii industriali, dar am iniţiat deja o serie de discuţii în sensul de a le explica care este impactul ce va veni în facturile lor, dar şi de a le propune să-i ajutam cu studii şi cu soluţii, respectiv să îşi construiască ceva în care să reţină apa din precipitaţii, care este soluţia cea mai simplă. Ulterior, ei pot să o folosească pentru irigarea spaţiilor verzi sau pentru spălarea curţilor şi cu o eventuală minimă purificare pentru spălarea incintelor, dacă este dezinfectată. Pentru cei de la case, poate fi ceva mai mare, dar nu atât de important şi de aceea încercăm să venim cu soluţii", a spus Chiru. 

Potrivit datelor furnizate de Apa Nova în conferinţa de presă de luni, la cerinţa comisiei de experţi internaţionali şi ca urmare a avizului ANRSC structura tarifară a serviciilor Apa Nova se modifică de la 1 aprilie.