Publicat: 30 Martie, 2017 - 14:08
Share

Românii care deţin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani vor putea călători fără vize de la 1 mai, iar de la 1 decembrie toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză. Anunțul a fost făcut, joi, de  ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, în cadrul unei conferinţe pe tema proiectelor urbane de tip Smart City.

"Vreau să disociez acordul de liber schimb UE-Canada de chestiunea vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiştii români şi acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE-Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele pe care le-au făcut în domenii precum paşapoartele, reglementarea migraţiei, etc şi de acea cu încredere am convenit un acord în urma căruia cetăţenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize. Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetăţean român care fie deţine o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada. Începând cu data de 1 decembrie toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză", a precizat ambasadorul Canadei.

Pentru a putea călătorii în Canada românii trebuie să completeze un formular care se află pe site-ul Ambasadei, respectiv Electronic Travel Authority.

"Durează două minute şi costă şapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetăţenilor din ţările scutite de vize care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă în 2017 intenţionaţi să vizitaţi Canada asta este ceea ce trebuie să faceţi", a adăugat ambasadorul Canadei.

În ceea ce priveşte CETA, acordul de liber schimb dintre UE şi Canada,  diplomatul canadian susţine că România este perfect plasată pentru a beneficia direct de toate domeniile CETA, fie că este vorba de schimburile de bunuri, reducerea tarifelor vamale, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi mobilitatea forţei de muncă.

'Cel mai imediat şi mai semnificativ impact va fi eliminare tuturor tarifelor pentru majoritatea produselor şi serviciilor româneşti exportate în Canada, 99% din tarifele impuse bunurilor româneşti vor fi eliminate. Parlamentul European a ratificat deja acest acord. Parlamentul Canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare şi atunci va intra în vigoare. În prezent, peste 300 de companii româneşti, de toate mărimile, exportă o gamă largă de bunuri şi servicii spre Canada. Exemplele includ îmbrăcăminte şi încălţăminte, maşini şi echipamente electrice. Valoare actuală a exporturilor româneşti spre Canada este de peste 200 milioane de euro cu potenţial de creştere semnificativă după CETA. Similar un nu