Publicat: 1 Iulie, 2014 - 19:03

De la 1 iulie pacienţii care au nevoie de servicii medicale stomatologice şi sunt asiguraţi vor putea beneficia din nou de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
   
,,Finanţarea este cu 50% mai mare decât în anul 2012, dar rămâne destul de mică pentru stomatologie în general, de numai 0,4% - 0,5%.Plafonul pentru acest an este între 2000 – 3000, în condiţiile în care o proteză dentară costă 780 de lei.Un medic poate epuiza suma în primele zile ale lunii ,, a declarat pentru publicaţia noastră vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti , prof. dr. Radu Câmpian.
        
Acesta a menţionat că după 18 ani tinerii trebuie să plătească o co plată care este de 40%.
          
 Specialistul atrage atenţia că tinerii şi copiii au fost neglijaţi şi au probleme dentare  foarte mari, care se vor agrava.
        
,,Este necesar un program naţional de prevenţie, care ar avea altă finaţare .În unele judeţe  sunt cabinete şcolare dar,  insuficente, alte judeţe nu au cabinete şcolare.Ele însă, nu  vor putea reziolva problema  în ansamblu.Discuţii au fost , este bunăvoinţă din partea ministrului al preşedintelui CNAS.Se impune o metodologie, şi sursa de finanţare. O sursa de finanţare ar putea fi şi din fonduri europene,, a opinat prof. dr Radu Câmpian.
        
 Acesta a apreciat  decizia de finanţare după ce în 2013 a fost întreruptă şi consideră că ,, este un punct de plecare la care ne putem raporta pentru viitorul contract. Este salutar faptul că după negocieri am reuşit să îndepărtăm anumite prevederi aberante care erau  incluse în pachetul de servicii medicale de vechea conducere,, a punctat medicul.
        
 Acesta a subliniat că trebuie rediscutat şi tratamentul pentru urgenţe dentare pentru neasiguraţi care prevede în cazul pulpitei, de pildă, aplicarea unui pansament calmant nu şi tratamentul afecţiunii.
       
 În opinia sa dacă un pacient vine de mai multe ori pentru această urgenţă costul tratamentelor de urgenţă poate ajunge să depăşească costul în sine al trataării afecţiunii.
     
Vicepreşedintele CMDR  mai apreciază că ar trebui rediscutată şi perioada de schimbare a protezei la 10 ani.

    autor:  Cornelia Stanciu