Publicat: 2 Decembrie, 2016 - 12:12

Trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, miercuri, 7 decembrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

'Entropia for ten players' compusă de Cristian Lolea, reprezintă contrapunctul contemporan al acestei seri clasice.

'Concertul nr. 2 în Re major pentru vioară și orchestră, KV 21', semnat Wolfgang Amadeus Mozart, poartă până azi amprenta manierei franceze, de-a lungul celor trei părți (Allegro moderato, Andante, Allegro) muzica fiind strălucitoare, elegantă în arcuirea frazelor și aducând în prim-plan personalitatea solistică.

'Simfonia nr. 95 în do minor, Hob.I:95', scrisă de Joseph Haydn, duce de multe ori cu gândul la stilul mozartian prin forța Menuetului și vigoarea contrapunctică a finalului, aspecte care i-au făcut pe mulți să o considere drept un omagiu adus lui Mozart.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

Constantin Adrian Grigore

În perioada studiilor urmate în țară, apoi în Polonia la Academia de Muzică 'Karol Lipinski', Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeștri recunoscuți ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galați sau Marek Pijarowski. A participat la diverse masterclass-uri, precum 'International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music' (Craiova, 2012 — prof. Konrad von Abel), 'Wiener Meisterkurse' (Viena, 2008 — prof. Salvador Mas Conde) sau 'The Roads of Romanticism' (Varșovia, 2006), Weimer Meisterkurse (Weimer, 2016 — prof. Nicolas Pasquet) și de asemenea a participat la cursuri susținute de Jorma Panula, Jin Wang și Mark Stringer.

S-a perfecționat printr-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și apoi, un an mai târziu, la Bayrische Rundfunk și Münchner Philharmoniker, unde participă la repetițiile și concertele susținute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Järvi, Lawrence Foster sau Vasily Petrenko, în paralel participând și la cursurile de fenomenologie susținute de Konrad von Abel.

A susținut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din țară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii 'George Enescu', Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat 'Moldova' din Iași, Filarmonica 'Ion Dumitrescu' — Rm. Vâlcea, Filarmonica 'Paul Constantinescu' din Ploiești, Filarmonica de Stat din Pitești, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului 'Nae Leonard' din Galați, Orchestra Teatrului de Operă și Balet 'Oleg Danovski', Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical din București) cât și de peste hotare (Orchestra de Cameră 'R-20' din Wroclaw, Polonia, Filarmonica din Kielce, Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica 'Serghei Lunchevici' din Chișinău).

În anul 2009, cu ocazia Sărbătorilor Pascale s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat Caballe în Piața Constituției din București. În anul 2013 este ales dirijorul ,,Evolution Orchestra' în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România, iar în anul 2014 susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii 'Oltenia'. În același ani, Constantin Adrian Grigore s-a aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice a Colegiului Național de Arte ,,George Enescu', cu care a susținut concerte la Ateneul Român și Sala Radio, fiind de asemenea invitat să susțină un concert în cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu'.

De asemenea, este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei de cameră 'Camerata Regală', cu care a susținut numeroase concerte în România, dar și în Albania, Republica Moldova sau Polonia. În ianuarie 2016 a fost invitat de către Institutul Cultural Român, să susțină un concert la pupitrul Cameratei Regale, în Mozart Saal din Konzerthaus Viena.

A colaborat cu soliști de renume ai scenei muzicale precum Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Nicolae Licareț, Daniel Podlovschi, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galați, Ilian Gârneț, Aura Twarowska, Teodor Ilincăi, Cristian Mogoșan, Irina Iordăchescu, Sergi Gimenez Carreras, Sorina Munteanu, Iulia Merca, Katarzyna Dondalska, Ștefan Ignat, Ana Maria Donose, Cristina Anghelescu, Ioana Cristina Goicea, Raluca Ouatu, Tina Munteanu, Horea Haplea, Ingmar Anthony Lazar, Cristian Sandrin, Ioana Ilie, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Katarzyna Dondalska, Natalia Konik, Wictor Kociuban, Piotr Banasic, Alessandro Safina sau Corul Național de Cameră Madrigal.

Constantin Grigore a primit numeroase premii și distincții — ca șef de promoție al UNMB a primit premiul fundației 'Frații Bucovineni' (2006), Premiul I la Concursul de Interpretare 'Garabet Avachian', a fost semifinalist al Concursului de Dirijat 'Jeunesses Musicales București' (ediția 2010) și a obținut diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea și coordonarea a numeroase proiecte culturale.

În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală.

Cristina Anghelescu

Fiecare concert susținut de Cristina Anghelescu confirmă aprecierile publicului și ale presei și adaugă noi nuanțe personalității sale artistice.

Studiul viorii l-a început la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea Națională de Muzică București la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu. Este laureată a numeroase concursuri internaționale de mare dificultate: 'J.Thibaud' (Paris,1981), 'Alberto Curci' (Neapole, 1983), 'Tibor Varga' (Sion,1983), 'Dr. Luis Sigale' (Vina del Măr, 1985), 'Ceaikovski' (Moscova, 1986), 'Jan Sibelius' (Helsinki, 1990 și Andria 1991).

Prezența activă pe toate scenele din România înca din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite pecum Schauspielhaus din Berlin, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki și Madrid, etc. colaborand cu dirijori celebri precum: Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel dar și cu numeroși dirijori români. A efectuat numeroase turnee de concerte și recitaluri în numeroase orașe ale Europei, dar și în Taiwan, Thailanda, America de Sud și America de Nord.

Solistă-concertistă a Formațiilor Muzicale Radio, Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări, multe dintre acestea concretizându-se în CD-uri (concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn, George Lloyd, Anotimpurile de Vivaldi).