15 august 2022

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.344 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în ţara noastră

refugiati Ucraina - Ziar Lumina
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne transmite mulţumiri şi aprecieri angajaţilor MAI care, în Noaptea de Înviere, s-au aflat la datorie. Prezenţa activă a efectivelor MAI şi modul de desfăşurare a misiunilor încredinţate au contribuit la menţinerea unui climat normal de siguranţa publică.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, le mulţumeşte şi românilor care au înţeles solemnitatea acestei perioade şi astfel în Noaptea de Înviere nu au fost înregistrate probleme deosebite.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne aflaţi la datorie, în ultimele 24 de ore, au executat misiunile prevăzute în Planul general de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în perioada Sărbătorilor Pascale.

Misiunile din Noaptea de Înviere au fost concentrate în zona celor peste 10.800 lăcaşuri de cult unde au avut loc slujbe religioase, cu o prezenţă estimată la peste 1,5 milioane de persoane. Cele mai importante manifestări din punct de vedere al numărului de participanţi au avut loc la Catedrala Patriarhală din Bucureşti ( 6.000 de credincioşi) şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi (9.000 de credincioşi).

De asemenea, au fost puse în aplicare măsuri pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice şi în locurile unde au fost organizate evenimente publice cu participarea unui un număr semnificativ de persoane.

Pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 90 de incendii, dar peste 30 dintre acestea au fost incendii de vegetaţie uscată, nefiind astfel înregistrate incendii deosebite care să pună în pericol viaţa oamenilor.

Sâmbătă, personalul structurilor operative ale MAI a intervenit la 4.166 de evenimente, din care 3.511 au fost sesizate prin apelul unic de urgenţă 112. Astfel, 2.892 evenimente au fost circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.274 circumscrise situaţiilor de urgenţă, în special pentru acordarea primului ajutor medical.

Serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare au intervenit, în cursul zilei de ieri, pentru acordarea primului ajutor medical pentru 1.017 persoane. Pe parcursul intervenţiilor pompierilor, au fost salvate 4 persoane.

Piloţii Inspectoratului General de Aviaţie au executat, vineri, 16 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situaţii de urgenţă.

În ultimele 24 de ore, nu au existat cazuri de cetăţeni ucraineni care să depună cerere de azil în România.

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.344 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în ţara noastră. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 74.2%.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, menţionăm că, în ultimele 24 de ore, în ţara noastră au intrat 18.942 de mijloace de transport şi 82.784 persoane, dintre care 5.130 de cetăţeni ucraineni.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pentru protejarea comunităţilor prin prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, creşterea gradului de siguranţă rutieră, menţinerea ordinii şi siguranţei publice, supravegherea şi controlul frontierei de stat şi gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa foto: ziar lumina