6 iulie 2022

De Ziua Micii Uniri, revedem opereta „Crai Nou” la Teatrul Naţional „Nae Leonard”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, pe 23 ianuarie, de la ora 18:00, cu o zi înainte de Ziua Micii Uniri, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” a programat opereta Crai Nou, prima operetă populară cultă românească.

Crai Nou este prima operetă românească, scrisă cu pasiune şi dragoste de ţară de marele nostru compozitor, Ciprian Porumbescu. Crescut şi educat în dragoste de ţară, Ciprian Porumbescu îşi afirmă de timpuriu spiritul patriotic. La doar 18 ani participă alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, uimind asistenţa cu minunatul său cântec de vioară, la aniversarea a 400 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna, prima serbare a marelui Voievod Ştefan cel Mare, a trecutului românilor şi, în acelaşi timp, o chemare spre mântuirea neamului, spre întregire şi independenţă. A fost unul dintre cei mai faimoşi compozitori pe vremea sa, printre cele mai populare lucrări concepute de el fiind: „Balada pentru vioară şi orchestră” op.29, opereta Crai Nou, cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire” (astăzi imnul naţional al Albaniei) şi fostul imn al ţării noastre, „Trei culori”.

Visul de a crea o operetă românească a fost amplificat pe când studia în capitala valsului şi viziona acolo spectacole de prestigiu. În cei doi ani, cât a stat la Viena, Ciprian Porumbescu a venit în contact direct cu opereta europeană, cultivată de Strauss, Suppe etc. şi şi-a însuşit, în manieră proprie, trăsăturile acestei specii muzicale.

Folosind drept libret comedia Crai Nou a lui Vasile Alecsandri ce proiectează, pe un fundal de basm, mitul că dorinţele tinerilor îndrăgostiţi se împlinesc odată cu apariţia Lunii noi, a Craiului nou al nopţii înstelate, Porumbescu realizează o compoziţie veselă, optimistă, senină, inundată de vis, tandreţe şi melancolie.

Deşi era suprasolicitat de activităţile şcolare, extraşcolare şi cetăţeneşti, Ciprian Porumbescu a găsit timp ca din noiembrie 1881 şi până la începutul lui februarie 1882, să compună muzica pentru opereta Crai Nou şi să distribuie partiturile interpreţilor. La 09-21 februarie 1882, rolurile se cunoşteau iar repetiţiile se desfăşurau cu succes. Moralul artiştilor amatori angajaţi la o asemenea realizare şi a compozitorului dirijor era ridicat, după cum o confirmă compozitorul într-o scrisoare către tatăl său:

„Opereta mea merge, deja, foarte bine. De luni începem probele pe scenă şi de duminică, acum în două săptămâni, o reprezentăm. Publicul este, deja, foarte nerăbdător şi nu mai poate aştepta ziua repetiţiei. Interesul e atât de mare încât oamenii care priveau la început întreprinderea mea cu compătimire, auzind de proiectul ce-l fac acum, manifestă zelul cel mai călduros pentru cauză. De o să aibă succes bun o vom da de trei ori. De două ori pentru scopuri filantropice, a treia oară în beneficiul meu”.

Din distribuţie vor face parte soliştii: Lorena Sanda – debut (Anica), Silvia-Alice Niţă (Doichiţa), Adrian Mărginean – debut (Leonaş), Valentin Vasopol (Bujor), Constantin Lupu (Moş Corbu), Tudorel State (Ispravnicul). Alături de solişti, vom asculta corul Teatrului, condus de dirijorul Daniel Nistor şi vom vedea pe scenă şi ansamblul de balet al instituţiei, îndrumat de maestrul de balet Gabriela Gegea. Orchestra, alături de solişti, cor şi balet, va fi dirijată de maestrul Eugen Dan Drăgoi.

Regia artistică a acestui spectacol îi aparţine lui Adrian Mărginean, scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia a fost sub grija maestrei Gabriela Gegea. Pregătirea muzicală a soliştilor este asigurată de Ludmila Calalb, iar pregătirea muzicală a corului, de către maestrul corepetitor Georgiana Diaconescu.

Biletele pentru spectacolele Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” pot fi achiziţionate din incinta Shopping City Galaţi, de la noul punct de lucru al instituţiei. Rezervările pentru reprezentaţia operetei Crai Nou se pot face telefonic exclusiv la numărul 0753.312.308. Biletele pentru acest spectacol mai pot fi achiziţionate şi online accesând link-ul www.blt.ro/crai-nou . Preţul întreg al biletului pentru spectacolul Crai Nou este de 32,4 lei, iar preţul redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 21,6 lei.

Evenimentele Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” se organizează respectând măsurile stabilite privind de autorităţi privind prevenirea răspândirii bolii COVID-19. Purtarea măştii de protecţie pe tot parcursul desfăşurării spectacolelor Teatrului este obligatorie, iar accesul în sala de spectacole se face cu certificatul verde aprobat de Uniunea Europeană, care face dovada vaccinării sau trecerii prin boală.