Publicat: 27 Martie, 2018 - 17:40

De astăzi, 27 martie, FITS anunţă punerea în vânzare a biletelor pentru 40 de reprezentaţii Indoor, care vor avea loc în cadrul ediţiei de anul acesta, în perioada 8 - 17 iunie. Nu întâmplător, primul set de bilete şi primele reprezentaţii Indoor sunt anunţate astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, primele ediţii ale festivalului fiind organizate în această perioadă a anului.

'Aniversăm 25 de ani de când Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a hotărât să pună acest oraş pe harta lumii. FITS a fost creat în jurul Zilei Mondiale a Teatrului, din 1993 până în 1995 fiind organizat în jurul acestei zile. Facem reverenţă în faţa tuturor celor care, de-a lungul timpului şi al vremurilor, au fost persecutaţi deoarece au vrut să aducă zâmbetul, bucuria, dar şi dorinţa de a fi liberi. Cu toate acestea, credem cu tărie că lupta noastră arată ce înseamnă forţa creaţiei într-o comunitate. Atât FITS şi TNRS, cât şi Şcoala de teatru şi management cultural, alături de Bursa de Spectacole, arată temeinicia a ceea ce, într-o zi de 27 martie, am iniţiat, în anii 1992 - 1993. 

Sperăm că toţi cei care sprijină ceea ce facem să îşi amintească mereu că de fiecare dată noi, artiştii, ne aducem în mâini viaţa, inima, dorinţa de a dărui. Sperăm să putem şi că Cel Senin ne îngăduie să aducem zâmbet pentru toţi cei care pentru noi reprezintă raţiunea de a fi - spectatorii,' a declarat Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu împlineşte anul acesta 25 de ani de existenţă. Evenimentul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României - Centenar. Sfertul de secol FITS înseamnă şi dezvoltarea unui festival de sine stătător, Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural, care reuneşte şi în acest an cele mai bune şcoli de teatru din lume, ce aduc în oraşul de pe Cibin spectacole studenţeşti remarcabile.

Printre producţiile incluse pe lista de highlights din acest an regăsim şi spectacolele 'O sticlă verde' (Hideki Noda), 'Ravel - Bolero: Cântecul Dansului' (Vuyani Dance Theatre), 'Trei surori' (Novosibirsk State Academic Drama Theatre 'Red Torch'), 'Între cer şi pământ' (Strut & Fret Production House) şi 'Atsumori' (Yamamoto Noh Theatre). 

'O sticlă verde', spectacolul care are la bază piesa scrisă de celebrul dramaturg, actor şi regizor Hideki Noda, l-a avut în distribuţie, la premiera care a avut loc în Japonia, pe legendarul actor Kabuki, Kanzaburo Nakamura XVIII, distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. Spectacolul construit atât într-o manieră Noh, cât şi Kabuki, explorează dimensiunile absurdului şi ale modernismului, prin culori vibrante şi o estetică ce aminteşte de comediile japoneze. Hideki Noda obişnuieşte, în creaţiile sale, să îmbine elementele japoneze moderne cu cele tradiţionale ale acestei culturi.

Vuyani Dance Theatre este o companie de dans african contemporan, înfiinţată în 1999 de către directorul artistic executiv, Gregory Maqoma. Trupa îmbrăţişează, într-un mod dinamic şi teatral, gusturile, motivaţiile şi culturile care dau forma unicităţii societăţii sud-africane. Numărându-se printre cele mai bune şi mai provocatoare companii de dans, Vuyani Dance Theatre a susţinut spectacole de excepţie în Europa, America, Mexic şi Noua Zeelandă, iar la Sibiu aduce în luna iunie spectacolul 'Ravel - Bolero: cântecul dansului.'

Novosibirsk State Academic Drama Theatre 'Red Torch' prezintă 'Trei surori', în regia lui Timofey Kulyabin, unul dintre cei mai tineri şi mai proeminenţi regizori din Rusia. Povestea celor trei surori care îşi doresc să ajungă la Moscova pentru a-şi îndeplini visele, este transpusă în limbajul semnelor, cu traducere în limbile română şi engleză. Spectacolul a fost distins, în 2016, de către Asociaţia Criticilor de Teatru, cu premiul 'Producţia anului'.

'Între Cer şi Pământ', o combinaţie captivantă de numere de cabaret, circ şi acrobaţii, a sedus publicul internaţional în stagiuni jucate cu casa închisă peste tot în lume, de la Londra la Munchen, de la Auckland la Adelaide, de la Bogota la Bruxelles. Madonna este una dintre vedetele care au fost impresionate de această producţie, la care a participat de două ori. Regizat de Scott Maidment, spectacolul transportă publicul într-o lume subterană atipică, cu contorsiuni impresionante, acrobaţii care îţi taie respiraţia şi cascadorii incredibile. Muzica, compusă în exclusivitate de Sxip Shirey din New York, este o forţă dominantă în acest spectacol.

Piesa de teatru 'Atsumori' (Yamamoto Noh Theatre), scrisă de creatorul teatrului Noh, Zeami, este o reprezentare autentică a valorilor şi viziunilor asupra lumii din societatea samurailor, prin intermediul căreia teatrul Noh s-a constituit ca gen dramatic. Povestea are loc la finalul sec. XII, după sfârşitul războiului sângeros dintre clanurile Genji şi Heike.

Biletele pentru spectacolele puse de astăzi în vânzare pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marţi până sâmbătă, între 11:00 - 18:00, şi duminică, în intervalul 10:00 - 14:00. Bilete online şi mai multe informaţii despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Preţul biletelor achiziţionate online de pe site-ul festivalului au acelaşi preţ ca la Agenţia Teatrală.

Pe Aleea Celebrităţilor, inaugurată în anul 2013, când festivalul împlinea 20 de ani, se aşează la ediţia 2018 încă şapte stele care se vor acorda unor personalităţi marcante din domeniul artistic: Hideki Noda (actor, regizor şi dramaturg), Isabelle Huppert (actriţă de film şi teatru), Mikhail Baryshnikov (dansator, coregraf şi actor), Peter Sellars (regizor), Valery Fokin (regizor), Wajdi Mouawad (scriitor, actor şi regizor) şi Ioan Holender (om de cultură, bariton). Ceremonia de acordare a stelelor va avea loc pe Aleea Celebrităţilor, poziţionată între zidurile de apărare din Parcul Cetăţii, în data de 16 iunie 2018, de la ora 18:00, iar Gala Celebrităţilor se va desfăşura în aceeaşi zi, la Sala Thalia, de la ora 19:00. 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: