Publicat: 18 Decembrie, 2012 - 13:09

Aseară a început Festivalulului Om Bun, eveniment sold out care s-a bucurat de un succes deosebit, fanii muzicii folk umplând Teatrul Nottara pentru a îi vedea pe Andrei Păunescu, Alexandru Andrieş şi Nicu Alifantis.
 
 
Spectacolul a început la ora 18.20, deoarece la 18.15 doar aproximativ 75 la sută din locuri erau ocupate. Cinci minute mai târziu, sala era deja plină.
Festivalul a fost prezentat de Maria Gheorghiu, o altă voce îndrăgită a folkului românesc, şi a cuprins două părţi - una de concurs, în care au cântat cei care aspiră la câştigarea acestuia, şi una de recitaluri, în care şi-au făcut apariţia o parte din greii muzicii folk.
Primul artist care a urcat pe scenă a fost Mircea Mocanu, care a delectat audienţa cu "Harap Alb şi Făt Frumos în economia de piaţă", o piesă nostimă, creaţie proprie, şi cu "Niciun Dracula".
Publicul a fost emoţionat apoi de Trio Bană, o formaţie compusă din Leon Bană şi tinerele sale fiice cu voci divine, Denisa şi Rebecca, ce au prezentat două piese deosebite - "Bradul de Crăciun", un cântec trist şi profund în care se vorbea despre defuncta lor mamă (care cântase odinioară alături de soţul său), şi "Lehamite", în care este tratată tema rutinei plictisitoare şi a aspiraţiei la o schimbare.
Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei au explicat publicului, prin prima lor piesă, "De ce nu apar folkiştii la televizor", al doilea lor cântec fiind "Drumul".
Ioana Bărbuliceanu este cea mai tânără concurentă, o copilă în vârstă de numai 12 ani, care, de 1 Decembrie, a emoţionat peste 6.000 de români şi de italieni prezenţi la Teatrul Tendastrisce, din Roma, cântând cu vocea sa impresionantă, profundă şi deosebită, imnul "Deşteaptă-te, române" şi celălalt cântec drag poporului nostru - "Treceţi, batalioane române, Carpaţii". Tânăra artistă, care declara "Sunt un copil care a descoperit cam devreme că lumea reală este o lume crudă şi nu seamănă cu lumea poveştilor spuse de părinţii mei în seriile de iarnă" şi care arată lumii întregi că ţara noastră poate da şi genii, nu doar scandaluri, suferinţă şi mizerie, a cântat aseară pentru cei prezenţi la Teatrul Nottara, deveniţi, evident, fanii săi, piesele "Zăpada" (muzică şi versuri proprii) şi "Ispitind adevărul".
Prima parte a serii, cea de concurs, a fost încheiată de Ştefan Tivodar, care, alături de Proiect Tivodar, a interpretat "Ştiu" şi "Catalog".
Cea de-a doua parte a serii, cea de recitaluri, a fost deschisă de Florin Săsărman, revenit în ţară după un turneu de colinde în Spania, care a interpretat pentru publicul bucureştean piesa "Întoarcerea acasă", pe versuri de Adrian Păunescu, şi mai multe colinde.
La al treilea său recital în cadrul Festivalului Om Bun, Walter Ghicolescu, acompaniat de Adi Grădinaru, a încântat publicul cu "Popas în alt cântec", "Cu toamna în odaie", piesă în care se aude şi vocea poetului Ion Minulescu, "Prezent retro", "Singur pe drum" şi "Nu-mi spune".
Andrei Păunescu şi formaţia "Totuşi" au urcat pe scenă, în aplauzele publicului, şi au interpretat cântecul "Haide mamă, haide tată, mai creaţi-mă odată", pe versurile inegalabilului Adrian Păunescu. Andrei şi formaţia sa au continuat cu "Iobag la patron, iobag la stat", un cântec de protest al celor deveniţi sclavii muncii lor, urmat de "Te văd", un cântec despre o dragoste pierdută, "Zodiacul cu femei" şi "Amor cubist", piesă ale cărei versuri au fost scrise de Adrian Păunescu. Andrei şi-a luat la revedere de la fani, dar, în urma aplauzelor îndelungate ale acestora, a revenit pe scenă pentru un bis, interpretând o piesă rock, "Suntem răi şi aroganţi", pe versuri scrise tot de tatăl său.
Alexandru Andrieş a susţinut un recital compus din două părţi - primele piese fiind adaptări după cântecele lui Bob Dylan, precum "Girl From the North Country" sau "You're Gonna Make Me Lonesome When You Go", urmate de cântecele sale proprii. În cea de-a doua parte a recitalului său cei prezenţi au putut asculta piese precum "Capul şi gâtul", "Nu-i nicio glumă", "Tango turbat", "Orbeşte", "Ana-Maria", "Asta e tot", "Cântec de drum bun", "Şi totuşi îmi placi" (piesă despre carea declarat că o interpretează foarte rar în concerte), "Îmi place Tamara", "Alzheimer" şi "Cea mai frumoasă zi". Muzicianul care a susţinut peste 3.500 de concerte a dorit să mulţumească lui Nicu Alifantis şi celor de la Electrecord, pentru ajutorul dat la lansarea primului său album.
Nicu Alifantis a fost cel care a încheiat prima seară a Festivalului Om Bun. Urcând pe scenă, acesta i-a mulţumit lui Alexandru Andrieş pentru vorbele bune rostite despre el şi lui Victor Socaciu, organizatorul Festivalului Om Bun, pentru că îl invitase la acest important eveniment.
Interpretul, pe care fanii avuseseră ocazia să îl vadă într-un concert special, alături de formaţia Zan, la Hard Rock Cafe, pe data de 5 Octombrie, şi-a început recitalul cu piesa "Cântec pentru ea", continuând cu "Ce frumoasă despărţire", "Ce bine că eşti", "Umbra", "Cântec de iarnă", "Ajunul din copilărie", "A venit toamna", "Te uită cum ninge decembre", piesă îndelung aplaudată de public, "Cântec de iubire" şi "Rar". Aplauzele îndelungate ale publicului au fost răsplătite de cel care, în cele patru decenii de carieră, a susţinut peste 4.500 de concerte cu piesele "Piaţa Romană numărul 9" şi "Si j'avais 4 dromaderes".
Prima seară a Festivalului Om Bun s-a încheiat după patru ore de muzică bună, în care cei prezenţi au avut ocazia să cunoască noi talente, chiar genii, dacă stăm să ne gândim la tânăra Ioana Bărbuliceanu, sau să păşească pe cărarea amintirilor, alături de Andei Păunescu, Andieş sau Alifantis.
Astăzi Festivalul Om Bun continuă astăzi cu recitalurile susţinute de Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Ada Milea, Vali Şerban şi Cătălin Stepa, urmând ca mâine bucureştenii să îi poată vedea pe legendarul Vasile Şeicaru, Evandro Rosetti, Doru Stănculescu, Adrian Ivaniţchi şi Adrian Sărmăşan.

Autor: Călin Angheluţă