Publicat: 10 Februarie, 2014 - 07:27

Ambasada Franței în România, prin intermediul Serviciului Economic și al Misiunii Economice Ubifrance România, organizează, în perioada 10-12 februarie, două evenimente de anvergură dedicate mediului de afaceri și colaborărilor la nivel economic.
Primul eveniment este Seminarul franco-român asupra parteneriatelor public-private în infrastructura de transport, care va avea loc pe 10 februarie, la Hotel Novotel din Capitală.
Al doilea eveniment de anvergură este Forumul de afaceri regional „Franța - Europa de Sud-Est”, care va avea loc în perioada 11- 12 februarie, la hotelul Marriott, din Capitală.

Seminarul franco-român asupra parteneriatelor public-private în infrastructura de transport

În cadrul parteneriatului strategic bilateral, Franța și România au ales să relanseze cooperarea lor în sectorul infrastructurii prin organizarea unui Seminar asupra parteneriatelor public-private (PPP). Acest eveniment intervine chiar în momentul în care un nou proiect de lege, care reformează cadrul juridic al parteneriatelor public-private este în curs de aprobare, dezbaterea planând în prezent asupra normelor de aplicare a legii.
Acest seminar, organizat alături cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor și cu Departamentul Marilor proiecte de infrastructură și investiții străine, este plasat sub înaltul patronaj al prim - ministrului României, Victor Ponta.
Seminarul va aduna experți francezi, români și internaționali pentru o discuție asupra mizelor juridice, economice și financiare ale PPP-ului ca instrument inovant pentru realizarea proiectelor de infrastructura. Obiectivul este de a împărtăși experiențele și bunele practici, asupra modului de a concepe, de a conduce și de a gestiona proiecte complexe pe termen lung și de a construi o relație echilibrată, profitabilă și de durată între autoritățile publice, naționale și locale și sectorul privat. Seminarul privilegiază, în consecință, o dublă abordare între expertiza publică și savoir-faire-ul sectorului privat, permițând să fie confruntate tentativele autorităților cu experiență și cazuri concrete.

Forumul de afaceri regional „Franța - Europa de Sud-Est”

Peste 100 de companii franceze și 300 de companii din Romania și Europa de Sud-Est sunt așteptate sa participe la Forumul de afaceri regional „Franța - Europa de Sud-Est”, care va avea loc în perioada 11- 12 februarie, eveniment care își propune să faciliteze dialogul direct dintre companiile locale și străine, pentru identificarea căilor de cooperare economică, și să le ofere participanților informațiile necesare despre mediul de afaceri, situația economică, precum și cadrul legislativ și oportunitățile de a investi în această regiune.
Cinci tematici se află în centrul acestui eveniment: infrastructuri rutiere și feroviare, industria automobilelor, sănătate, mare distribuție, telecomunicații și audiovizual.
Printre companiile franceze de prestigiu care participă la acest eveniment se numără Renault-Dacia, Vinci, Bouygues, SNCF, Egis, Lafarge, Veolia Environnement,Thales, BRDm Valeo, DS Smith Kayserberg, Carrefour, Orange, Havas, TV5 Monde și France 24.
În ceea ce privește participarea românească, la Forum vor fi prezente companii precum Romgaz, Transgaz, CFR, Compa, Ambient, dar și alte mari grupuri sau companii mici și mijlocii. De asemenea, administrația județului Sibiu va fi prezentă la eveniment alături de alte 15 companii din regiune.
La acest Forum va fi prezentă și o delegație de 10 companii marocane specializate în domeniile farmaceutic și agroalimentar. Această delegație va fi prezentă la București pentru a testa piața, în cadrul unui parteneriat între Ubifrance și omologul său Maroc Export.
În cadrul Forumului vor avea loc mai multe ateliere tematice. Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, va participa la atelierul dedicat infrastructurii, în timp ce Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, va lua parte la atelierul dedicat formării tehnice în mediul industrial. La atelierul dedicat telecomunicațiilor și audiovizualului va lua parte cunoscutul Jacques Séguéla, figură emblematică a publicității internaționale.