Publicat: 15 Martie, 2016 - 12:43
Share

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) referitoare la neconstituționalitatea dispozițiilor privind efectuarea supravegherii tehnice de "alte organe specializate ale statului" a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.
 
Este vorba de decizia care interzice SRI să facă interceptări la cererea procurorului.
Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Curtea Constituțională a României a motivat decizia prin care a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, articol care făcea referire la interceptările Serviciului Român de Informații.

Astfel, SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele de drept comun, ci doar în cele în care sunt probe că există un pericol la adresa siguranței naționale. 

În plus, din dosarele aflate pe rol sau în faza de cercetare vor fi scoase interceptările efectuate de SRI care nu au fost făcute în baza unui mandat pe siguranța națională.

"Cu privire la efectele prezentei decizii, Curtea reaminteşte caracterul erga omnes şi pentru viitor al deciziilor sale, prevăzut la art.147 alin.(4) din Constituţie. Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa  cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată [a se vedea Decizia nr.895 din 17 decembrie 2015, (par.28)]", se arată în motivarea CCR. 

Hotărârea CCR nu se aplică în cazul dosarelor asupra cărora s-au dat deja decizii definitive deoarece, după cum tot CCR a stabilit, este neconstituțională revizuirea dosarelor soluționate printr-o decizie neconstituțională.