Publicat: 8 Mai, 2020 - 18:48
Share
Afirmă Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului

„CEDO va respinge în final cauza lui Kovesi”, este de părere Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului. Acesta susține că decizia dată marți de CEDO este o „admitere în principiu” și nu este definitivă. „Admiterea în principiu declanșează procedura, adică România va trebui să facă un punct de vedere în legătură cu ceea ce s-a admis în principiu acolo. După ce se va depune acest punct de vedere, va trebui să depună un punct de vedere și Laura Codruța Kovesi. Această etapă va dura cam 1 an de zile”, spune fostul Avocat al Poporului.

Constituționalistul atrage atenția că motivele invocate de Laura Codruța Kovesi ridică mari semne de întrebare. „Ea invocă faptul că nu a fost parte în proces, că nu s-a putut apăra și că nu a putut să intervină în proces. Trebuie să știm că aceste procese nu se judecă cu persoane fizice. Sunt cauze care soluționează un conflict între instituții. N-au ce să caute persoanele fizice acolo și ea nu avea cum să fie citată. Soluția care a fost dată de către Curte este o decizie într-un litigiu între două instituții, nu sunt implicate persoane fizice. Kovesi putea să facă o intervenție, dar nu a făcut-o”, a explicat acesta.

„Admiterea care a fost făcută de către CEDO este în principiu, nu este o soluție definitivă. Admiterea în principiu declanșează procedura, adică România va trebui să facă un punct de vedere în legătură cu ceea ce s-a admis în principiu acolo. După ce se va depune acest punct de vedere, va trebui să depună un punct de vedere și Laura Codruța Kovesi. Această etapă va dura cam 1 an de zile. Cam 8-9% dintre procese se admit în principiu ca mai apoi să treacă în faza a doua de fond. Acesta este procentul de la CEDO. Foarte puține cauze trec în etapa a doua, în etapa de judecată pur și simplu. 

Tag-uri Institutii: