26 mai 2022

Decizia preşedintelui ADR prin care sunt aprobate normele privind identificarea la distanţă utilizând mijloace video a fost publicată în Monitorul Oficial

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 24 noiembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia Preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care sunt aprobate normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.

Normele pentru identificarea video la distanţă prevăd o serie de obligaţii legale care trebuie îndeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video.

Decizia reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau cu companiile private. Cetăţenii pot să beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasă, îşi pot obţine semnătura electronică de la distanţă, pot accesa produsele instituţiilor bancare fără să meargă la sediul acestora, pot să desfăşoare acţiuni de importanţă juridică la care înainte ar fi fost necesară prezenţa fizică şi identificarea cu buletinul.

„Am făcut încă un pas important pe calea transformării digitale a României. Forma finală a actului normativ este rezultatul consultărilor publice în care echipa ADR a centralizat punctele de vedere pertinente ale celor care utilizează astăzi tehnologii similare. Normele prevăd ca identificarea să se realizeze prin tehnologii digitale inovatoare care folosesc inteligenţa artificială şi/sau procese machine learning – cum ar fi aplicaţiile care realizează identificarea unei persoane şi/sau verificări ale actelor de identitate prin capturi de imagini digitale, măsurători ale semnalmentelor biometrice faciale, comparare de imagini – sau tehnologia NFC încorporată în documentele electronice de identitate. Normele asigură faptul că identificarea se face la cel mai înalt nivel de securitate. Fiecare platformă care va realiza video-identificarea va trece printr-un proces complex de audit şi va fi avizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României”, a precizat Octavian Oprea, preşedintele ADR.

Se supun normelor privind identificarea video la distanţă :
– prestatorii de servicii de încredere;
– prestatorii de servicii de plată;
– instituţiile de credit;
– instituţiile financiare nebancare;
– organismele din sectorul public;
– terţii de verificare a identităţii.

Cum se va realiza video-identificarea
În procesul de video-identificare, cetăţeanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care să captureze imagini ale feţei şi imagini cu cartea de identitate sau paşaportul. De asemenea, acesta va trebui să fie identificat într-o bază de date.
Pe parcursul procedurii de video-identificare, cetăţeanului i se pot adresa diverse întrebări pentru ca platforma să se asigure că în faţa laptopului sau a telefonului nu este o altă persoană decât cea din documente.

După ce aceşti pasi au fost parcurşi cu succes, ultimul pas este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea către cetăţeanul care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanţă a unui cod de unică folosinţă (One Time Password – OTP), sau prin transmiterea unui link cu o durată limitată, special creat în acest scop, generat în mod individual (prin e-mail sau SMS).

Intrarea în vigoare
Normele vor intra în vigoare în 30 de zile, dar operatorii economici sau instituţiile care vor folosi identificarea la distanţă prin mijloace video au la dispoziţie o perioadă de 8 luni (240 de zile) pentru a se pune în acord cu acestea. Această perioadă de armonizare tehnică asigură că platformele tehnologice dezvoltate până acum în această direcţie pot fi adaptate normelor fără a exista o perioadă de întrerupere.

Doar prin digitalizare şi prin folosirea celor mai noi tehnologii vom putea să răspundem nevoilor reale ale cetăţenilor şi să aşezăm pe piloni stabili modernizarea instituţiilor publice.