Publicat: 4 Septembrie, 2019 - 08:23
Share

Întrunit în şedinţe publice în zilele de 20.08 şi 03.09 2019, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţiile de specialitate pentru modul în care radiodifuzorii au reflectat tragedia de la Caracal.

Reamintim că, în şedinţa publică din 20.08.2019, Consiliul a decis să aplice câte o somaţie publică posturilor Antena 3, B1 TV, TVR 1, TVR Craiova, Antena 1 şi Prima TV, iar propunerile de sancţionare pentru posturile România TV, Realitatea TV, Digi 24 şi Kanal D nu au întrunit numărul legal de voturi pentru a putea fi aprobate.

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi Funcţionare al CNA, votul a fost reluat în şedinţa din 3 septembrie, când Consiliul a decis să aplice postului România TV o amendă de 10.000 de lei şi postului Digi 24 o somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 45 alin. (1) şi art. 41 lit. (c) din Codul audiovizualului.

La stabilirea sancţiunii pentru postul România TV s-a reţinut şi încălcarea dispoziţiilor art. 34 alin. (3) din acelaşi Cod (art. 34 (3) "Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal"; art. 41 (1) "Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: (...) c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei"; art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire").

De asemenea, membrii Consiliului au sancţionat cu amendă de 2.500 de lei postul eStrada TV pentru încălcarea dispoziţiilor art. 93 indice 1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului, conform cărora "(1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu. (2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00 - 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri".

În aceeaşi şedinţă, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de acordare licenţă audiovizuală a SC HD365 PRODUCTION SRL (Petroşani) pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe HD365 din Petroşani.

Tag-uri Institutii: