Publicat: 1 Martie, 2018 - 14:09
Share

În acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 şi ale Hotărârii nr. 2/2008 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Colegiul C.N.S.A.S. a dezbătut, pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 01.03.2018, următoarele teme:

1. Deconspirări surse:
- a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 6 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă, potrivit prevederilor art. 1 alin. 7 din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

2. Note de Constatare - Lucrători ai Securităţii:
- pentru 1 persoană, fost ofiţer de Securitate, Colegiul a aprobat Nota de Constatare, Direcţia Juridică urmând a introduce acţiune în constatare pentru stabilirea calităţii de lucrător al Securităţii, în ceea ce priveşte persoana menţionată, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Menţionăm că acestea au fost verificate în temeiul art. 1 alin. 7 din OUG nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 (titularul unui dosar din care rezultă că a fost urmărit de Securitate, are dreptul, la cerere, să solicite verificarea calităţii de lucrător al Securităţii pentru ofiţerii sau subofiţerii care au contribuit la instrumentarea dosarului său).

3. Adeverinţe:
Colegiul a infirmat Notele de Constatare şi a dispus eliberarea unor adeverinţe din care să rezulte că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, pentru următoarele categorii de persoane:
- art. 3 lit. g (primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consilieri locali) - 8 persoane;

4. Acreditări:
- Colegiul a acreditat 1 persoană în calitate de cercetător extern, ca urmare a analizării cererii de acreditare şi a documentelor cuprinzând tematica de studiu aferentă.
 

Tag-uri Nume: