21 mai 2022

Decizii ale Consiliul Naţional al Audiovizualului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sancţiuni: somaţii publice – Realitatea Plus, România TV

Întrunit în şedinţa publică din data de 26.01.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite şi a decis să aplice câte o somaţie publică următoarelor posturi:

– Realitatea Plus, deoarece la difuzarea ediţiilor din 05 şi 07.10.2021 ale emisiunii „Legile puterii” nu a ţinut cont de dispoziţiile art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”. Printre subiectele discutate au fost şi cele referitoare la criza politică, economică, socială şi sanitară, respectiv la desemnarea unui nou premier după căderea Guvernului Cîţu, precum şi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Printre titluri prezentate pe ecran s-au regăsit: „Iohannis trage de timp şi nu mediază criza” (05.10.2021), „Iohannis e conştient de criză, dar o prelungeşte”, „Aroganţă maximă: Iohannis îl vrea tot pe Cîţu premier” (07.10.2021);

– România TV, pentru că la difuzarea emisiunilor „România TeVede” (ora 17.00) şi „România de poveste” (ora 21.00) din data de 03.10.2021, postul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, respectiv pe cele ale art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare şi Relaţii Publice