20 ianuarie 2022

Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Trei amenzi de 5.000 de lei postului România TV

Întrunit în şedinţa publică din data de 13.01.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul a decis să sancţioneze postul România TV cu câte o amendă de 5.000 de lei pentru următoarele emisiuni:

– „Punctul Culminant”, ediţia din 25.10.2021, în cadrul căreia s-a difuzat un material audiovizual privind achiziţia, în decembrie 2020, de concentratoare de oxigen. În emisiune au fost aduse acuzaţii domnului dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, şi societăţii Deltamed S.R.L. fără a ţine cont de dispoziţiile art. 40 alin. (1), (2), (3) şi de cele ale art. 64 alin. (1) lit. b);

– ” Breaking News, ora 23:00″ din 03.11.2021, în cadrul căreia a fost difuzată o ştire despre statutul profesional al doamnei Alina Gorghiu, dar şi despre iniţiativele legislative avute de dânsa în Parlament. La difuzarea ştirii, postul nu a avut în vedere respectarea prevederilor art. 40 alin. (1), (2) şi nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) (titlurile ştirii: „Dezvăluiri despre combinatoarea „echipei câştigătoare”, „Femeia partajului de miliarde care preia marile dosare”, „Cum forţează accesul la marile dosare din justiţie”);

– „Ştirile România TV”, „România te vede”, „România de poveste” şi „România la raport”, ediţiile din 19 şi 20.12.2021, în cadrul cărora a fost prezentată o informaţie despre faptul că domnul Octavian Oprea, preşedinte (la acea dată) al Autorităţii pentru Digitalizarea României, şi-ar fi angajat iubita, actualmente make-up artist, în instituţie pe funcţia de director de cabinet.

Radiodifuzorul a încălcat art. 30 şi art. 64 alin. (1) lit. a) şi b). Dintre titlurile prezentate pe ecran: „Scandal Sexy în Guvernul României”, „Iubita sexy a şefului a primit un post călduţ în Guvern”.

Biroul Informare şi Relaţii Publice