13 august 2022

Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sancţiuni

Gold FM – amendă de 5.000 de lei şi somaţie publică

Întrunit în şedinţa publică din data de 26.05.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să sancţioneze postul Gold FM cu amendă de 5.000 de lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 40 alin. (4) şi ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea emisiunii „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă”, ediţia din 07.12.2021.

De asemenea, Consiliul a decis să aplice postului Gold FM o somaţie publică pentru ediţia din 18.12.2021 a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul audiovizualului.

În aceeaşi şedinţă, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control, Consiliul a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei societăţii Lidas Prod SRL / Zimnicea / Teleorman pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, conform cărora „Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”.

Biroul Informare şi Relaţii Publice

Prevederile legislaţiei audiovizualului la care facem referire:

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare

Art. 40 – (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.