3 iulie 2022

Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sancţiuni

* somaţii publice: Gold FM, România TV, Realitatea Plus

Întrunit în şedinţa publică din 22.06.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice somaţii publice posturilor:

– Gold FM pentru emisiunea „Life time coaching” din 03.01.2022, în cadrul căreia a fost invitată în studio o doamnă psihoterapeut, care a răspuns întrebărilor ascultătorilor.

În această ediţie a fost prezentat cazul unei ascultătoare, care după ce a fost lovită de viitorul soţ a dorit să afle dacă ar putea ajunge, ulterior, o victimă a violenţei domestice. Cităm din răspunsul psihoterapeutului: „(…) Dacă până acum iubitul tău nu a avut niciun fel de reacţie violentă, dacă până acum nu ţi-a trezit nicio suspiciune, hai să continuăm să îl analizăm, hai să vedem puţin în spatele acelui eveniment nefericit (…). Nu da cu piciorul unei relaţii de nu ştiu câţi ani, dar oricum o relaţie suficient de puternică să ducă la o căsătorie. Doar pentru că a făcut un gest necugetat (…) Dar în principiu, tind să mai dau o a doua şansă, pentru că aşa cum îţi spuneam, viaţa nu este doar alb şi negru, iar tensiunile prin care trecem, uneori ne fac să ne depăşim anumite limite.”

Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 indice 2 şi ale art. 42 indice 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42 indice 2 – În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”; 42 indice 3 – Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”, în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului „În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice” însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”. La finalul dezbaterilor, CNA a decis să transmită această speţă Colegiului Psihologilor din România.

– Gold FM pentru emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” din 25.01.2022, difuzată fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual („În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”);

– România TV pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „România exclusiv” din 01.01.2022;

– Realitatea Plus, pentru că, în cadrul emisiunii „100%” din 26.01.2022, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, conform cărora „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Biroul Informare şi Relaţii Publice