Publicat: 4 Iunie, 2015 - 18:37
Share

La data de 03.06.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Cladicov Anatolie, Cibotaru Ion și Poiană Silviu Andrei pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și punere în circulație de valori (monedă) străine falsificate.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna martie 2015, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracțional transfrontalier format din cetățenii moldoveni și cetățeni români, specializat în contrafacerea de monedă străină (euro) și punerea acesteia în circulație pe teritoriul Republicii Moldova.

La data de 02.06.2015, procurorii DIICOT — Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au surprins în flagrant pe raza localității Târgu Frumos pe inculpații Cibotaru Ion și Cladicov Anatolie în timp ce se deplasau cu un autoturism, spre Vama Sculeni.

Cu ocazia percheziției efectuate asupra autoturismului a fost găsită suma de 2000 euro falsificați, în cupiuri de 20 euro (25 bancnote), 50 euro (28 bancnote) și 100 euro (o bancnotă). S-a constatat ca suma de bani falsă a fost achiziționată de la inculpatul Poiană Cezar în vederea introducerii în circulație pe teritoriul Republicii Moldova.

Față de inculpați instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Prezenta cauză a fost instrumentată de o echipă comună de anchetă formată din autorități judiciare din România și Republica Moldova.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalității Organizate Bacău și Târgu Mureș și ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comunicat de presă - DIICOT