Publicat: 27 Martie, 2015 - 09:12

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia au obținut din Regatul Belgiei, în intervalul decembrie 2014 — februarie 2015, prin cooperare judiciară internațională, repatrierea fără despăgubire a trei monede Koson din aur, care au părăsit ilegal teritoriul României. Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson și pseudo-Lysimach, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și vor fi depuse pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Național de Istorie a României, București.

La 27 martie 2015, organele judiciare, vor preda în custodia Tezaurului MNIR, în vederea efectuării expertizei, 3 monede Koson din aur recent recuperate din Regatul Belgiei, care provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Repatrierea monedele reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaționale. Sunt în curs de repatriere, conform dispoziției autorităților competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia și Spania.

În perioada 2007-2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operațiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României. Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convențiilor internaționale, din următoarele state: Franța, Elveția, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania și Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din țară: 1.024 monede Koson din aur (cca 8,54 Kg), 38 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis și Kallatis, 262 monede Koson din argint, 13 brățări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale; precum și cca. 12.000 monede de argint și bronz. Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al Departamentului de Informații și Protecție Internă al MAI.

În perioada 1998 — 2014, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracțiuni la regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea și spălarea pe piața neagră a antichităților a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach și denari romani), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia și Piatra Roșie, monumente UNESCO. Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Național, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 euro. Până în prezent au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpați.

Examinările științifice ale bunurilor aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experți care activează în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, Institutul Național de Fizică Atomică și Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei', Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Țării Crișurilor (Oradea). Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.

Conform evaluării experților, loturile de monede din aur și argint, recuperate recent, sunt stateri și drahme emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepțional, datorită acestor monede, cunoaștem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viața economică, socială sau artă și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista'.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcției de Investigații Criminale, I.G.P.R., și al Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Albă și Hunedoara".