27 iunie 2022

Declan Donnellan şi Nick Ormerod montează pentru prima dată în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declan Donnellan şi Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, montează pentru prima dată în România, la Teatrul Naţional Craiova

Nume de prim rang ale teatrului universal, Declan Donnellan şi Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, montează pentru prima dată în România, la Teatrul Naţional Craiova. OEDIP REGE de Sofocle, producţia la care cei doi repetă alături de trupa Naţionalului craiovean va avea primele reprezentaţii în datele de 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 mai 2022, de la ora 19:00.

OEDIP REGE de Sofocle este un spectacol itinerant, o premieră-eveniment, pentru care regizorul Declan Donnellan şi scenograful Nick Ormerod au ales să lucreze cu actorii Naţionalului craiovean Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi alături de studenţii Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ştefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru şi copiii Ioana Vicol, Romana Vicol. Muzica spectacolului este compusă de către artistul Cari Tibor.

„Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obişnuiţi. Pentru început, ele pot părea ca o pictură exotică, dar care, la o examinare mai atentă, devine o oglindă. Procesul ne poate aminti că, dacă vreodată arătăm cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi că mai avem alte trei degete, îndreptate spre noi, chiar dacă ascunse în palma noastră. Oedip face exact asta când declară că îl va găsi, pedepsi şi umili pe ucigaş. Dar criminalul este el însuşi.”
Declan Donnellan

„Capodoperă a literaturii antice şi universale, OEDIP REGE este o tragedie reprezentativă pentru confruntarea dintre om şi destin. Această temă, caracteristică tragediei greceşti, constituie, în acelaşi timp, un aspect la condiţiile umane, o problemă a omului din toate timpurile.

Spre deosebire de Eschil, la care destinul se manifestă prin intervenţia zeilor, Sofocle scade importanţa elementului divin, punându-l pe om în contact mai direct cu soarta sa. Poetul tragic era astfel în acord cu tendinţa epocii sale de a-l aşeza pe om în centrul universului, concepţie sintetizată de filosoful Protagora în cuvintele „Omul este măsura tuturor lucrurilor”.

OEDIP REGE este o tragedie a cunoaşterii, eroul său fiind stăpânit de patosul adevărului, pe care îl va afla cu preţul propriei sale prăbuşiri. Structura dramatică a tragediei urmăreşte într-o admirabilă gradaţie înaintarea lui Oedip spre adevărul ce îi va fi fatal, marcând, totodată, loviturile pe care i le dă destinul la fiecare revelaţie, cu precizia unui mecanism infernal.”

Ovidiu Drîmba

Declan Donnellan s-a născut în Anglia în anul 1953, din părinţi irlandezi, dar a crescut în Londra. În anul 1981, Declan şi partenerul său Nick Ormerod au înfiinţat Compania Cheek by Jowl. Prima producţie a companiei a fost The Country Wife şi a avut premiera la Festivalul de la Edinburgh. De atunci, compania a călătorit în întreaga lume cu spectacole prezentate în engleză, franceză şi rusă.

În 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra. Printre producţiile sale la acest teatru se numără: Fântâna turmelor de Lope de Vega, Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street de Stephen Sondheim, Mandatul de Nikolai Erdman şi ambele părţi ale Îngeri în America de Tony Kushner.

Donnellan a regizat pentru Festivalul de la Avignon (Cidul de Pierre Corneille); Maly Drama Theatre din St. Petersburg (Poveste de iarnă de William Shakespeare), Noel Coward Theatre (Shakespeare in Love), Piccolo Teatro Milano (The Revenger’s Tragedy de George Eld) şi de asemenea Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg, împreună cu Claudio Abbado. El a creat şi regizat spectacolele balet Romeo şi Julieta şi Hamlet pentru Teatrul Balşoi din Moscova. Donnellan a scris piesa de teatru Lady Betty şi a tradus lucrări scrise de Alfred de Musset, Erdman, Sofocle şi Lermontov.

Primul său film, Bel Ami, co-regizat împreună cu Nick Ormerod şi având o distribuţie alcătuită din Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci şi Robert Pattinson, a avut premiera în anul 2012.

Următoarea sa producţie teatrală, după Oedip Rege de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va fi Viaţa e vis de Calderon de la Barca şi va avea loc în Madrid, în acelaşi an.

Cartea sa, Actorul şi ţinta, a fost publicată în rusă în anul 1999, iar de atunci a fost tradusă în peste 15 limbi inclusiv franceză, spaniolă, italiană, germană, română şi mandarină. În 2018 a apărut cea de a treia ediţie în limba franceză şi tot în 2018 a fost publicată a patra ediţie, în engleză. Cartea sa scrisă cu Arantxa Vela, Donnellan on Shakespeare, va fi publicată în limba română în 2022 iar o continuare a acestei cărţi va fi publicată mai târziu în acest an.

Podcasturile sale „not true but useful” prezentate de Cheek by Jowl cu Lucie Dawkins au fost descărcate în peste 100 de ţări.

Declan Donnellan a primit numeroase premii în Londra, Moscova, Paris şi New York, printre care patru premii Olivier, Ordinul Charlemagne al Andorrei, Premiul Internaţional Stanislavski în Moscova şi Leul de Aur la Veneţia.

Nick Ormerod a studiat Design Teatral la Wimbledon School of Art şi a înfiinţat Cheek by Jowl împreună cu Declan Donnellan în anul 1981. De atunci, compania a creat spectacole în peste 400 de oraşe. De asemenea, Cheek by Jowl a primit numeroase premii în întreaga lume.

Printre proiectele create de acesta se numără: Fuenteovejuna, Peer Gynt, Sweeney Todd, The Mandate şi ambele părţi Angels in America pentru Teatrul Naţional din Londra; The School for Scandal, King Lear şi Great Expectations (pe care l-a şi co-adaptat) pentru Royal Shakespeare Company; The Rise and Fall of the City of Mahagonny pentru English National Opera; Martin Guerre, Hayfever, Antigone (West End, London); Romeo şi Julieta şi Hamlet pentru Teatrul Balşoi; Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg. În 2012, Nick Ormerod a co-regizat, împreună cu Declan Donnellan, filmul Bel Ami.

OEDIP REGE de Sofocle
Traducerea: Theodor Georgescu, Constantin Georgescu
Regia: Declan Donnellan
Scenografia: Nick Ormerod
Muzica: Cari Tibor
Asistenţă de regie: Laurenţiu Tudor
Asistenţă de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Ştefănescu

Cu: Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi şi Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ştefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol.

* Spectacol itinerant recomandat persoanelor peste 16 ani / locuri exclusiv în picioare

* * Spectacolul conţine scene de nuditate fără conotaţii sexuale

Durata spectacolului: 80 min.

Biletele se pot achiziţiona atât online, direct din site-ul instituţiei www.tncms.ro cât şi în format fizic, de la agenţia teatrală.

Trailer: https://youtu.be/qgnOvDbA1uI