2 iulie 2022

Declaraţia comună ACEEEO – AEP de sprijin faţă de administraţia electorală din Mexic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 25 mai 2021, în contextul deţinerii preşedinţiei Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a participat la ceremonia de reînnoire a Acordului general de cooperare între ACEEEO şi Institutul Naţional Electoral (INE) din Mexic.

Reînnoirea acestui acord reiterează susţinerea acordată Institutului Naţional Electoral din Mexic care, în ultimele decenii, şi-a consolidat poziţia de organism autonom care organizează procesele electorale cu profesionalism şi imparţialitate.

Cu această ocazie a fost semnată şi Declaraţia de sprijin din partea ACEEEO şi AEP faţă de administraţia electorală independentă din Mexic.

Demersul reprezintă manifestarea sprijinului celor două organisme semnatare faţă de menţinerea independenţei administraţiei electorale din Mexic, garant al organizării alegerilor libere, corecte şi transparente, precum şi o confirmare a angajamentului Autorităţii de a susţine procesele electorale democratice.

Documentul a fost iniţiat în contextul declaraţiilor publice recente ale oficialilor mexicani cu privire la intenţia de a lansa, după alegerile din 6 iunie 2021, reforme legislative cu impact major asupra instituţiilor naţionale din domeniu, care ar presupune inclusiv desfiinţarea Institutului Naţional Electoral.

Autoritatea Electorală Permanentă va susţine ferm, cu orice ocazie, integritatea şi independenţa organismelor de management electoral faţă de decidenţii politici, care sunt beneficiari ai activităţii acestor entităţi.