Publicat: 18 Decembrie, 2015 - 12:59

UPdate: Ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat vineri, 18 decembrie, la ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore, din cadrul Bazei militare de la Deveselu, găzduită de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la sediul M.A.E.

La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Hans Klemm, directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, şi asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy.

În intervenţia sa, ministrul Mihnea Motoc a caracterizat sistemul antirachetă de la Deveselu drept „cel mai important proiect strategic româno-american”, subliniind faptul că facilitatea, a cărei capabilitate tehnică a fost declarată astăzi, „contribuie concret la securitatea României, dar şi a SUA”. „În context NATO, găzduirea de către România a unor elemente de apărare antirachetă reprezintă o solidă confirmare a profilului activ pe care ni l-am asumat încă de la aderarea la Alianţă”, a spus ministrul.

Ministrul apărării naţionale a arătat că programul Abordării Europene Adaptive în Etape (European Phased Adaptive Approach / EPAA) este conform cu angajamentele comune privind arhitectura antirachetă cuprinzătoare a NATO, iar sistemul defensiv de la Deveselu reprezintă, astfel, o contribuţie importantă la dezvoltarea capacităţilor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu. 

Subliniind faptul că România şi-a onorat la termen toate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect, ministrul Motoc a arătat că „baza militară de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai moderne unităţi din administrarea M.Ap.N., în care am investit aproximativ 11,2 milioane de dolari SUA”. 

În acest context, ministrul apărării naţionale a apreciat modul impecabil în care s-a derulat dialogul româno-american în aplicarea Acordului bilateral din acest domeniu, precum şi cooperarea interinstituţională, la nivel naţional, în îndeplinirea obiectivelor asumate, desfăşurată într-o manieră comparabilă „cu tipul de efort conjugat care a precedat şi permis aderarea noastră la Alianţă”.

 

Secţia Presă MAPN

 

DISCURSUL AMBASADORULUI SUA, HANS KLEMM, LA CEREMONIA DE MARCARE A DOBÂNDIRII CAPABILITĂȚII TEHNICE A FACILITĂȚII DE APĂRARE ANTIRACHETĂ AEGIS ASHORE DE LA BAZA MILITARĂ DEVESELU:

Bună dimineața.

Permiteți-mi să încep mulțumindu-i domnului Lazăr Comănescu ministru al Afacerilor Externe, pentru găzduirea importantului eveniment de astăzi, precum și domnului ministru Mihnea Motoc și predecesorilor săi, pentru că au fost gazde atât de primitoare în vederea instalării amplasamentului de la Deveselu.

Doresc să le mulțumesc și domnului vice-amiral James Syring, director al Agenției pentru Apărare Antirachetă; domnului vice-amiral James Foggo, comandant al Flotei a Șasea și al NATO Striking and Support Force a NATO; domnului Robert Bell, reprezentant civil principal al Secretarului Apărării în Europa; domnului Steven Cade de la U.S. Fleet Forces Command N8/9 și domnului Patrick Auroy, adjunctul secretarului general al NATO pentru Investiții de Apărare, pentru că au parcurs un drum lung pentru a fi alături de noi.

Ne aflăm aici pentru a marca un moment important pentru sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, din România. Parteneriatul nostru în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), ce reprezintă contribuția SUA și României la apărarea antirachetă a NATO, demonstrează foarte bine de ce SUA și România au relații militare excelente.

La începutul mandatului său, președintele Obama a adaptat abordarea noastră cu privire la apărarea antirachetă în Europa pentru a răspunde amenințărilor în evoluție.

În februarie 2010, România a acceptat oferta administrației americane de a găzdui Etapa a II-a a EPAA, iar în septembrie 2011, SUA și România au semnat Acordul privind apărarea antirachetă, ratificat de Parlamentul României în decembrie 2011.

Nu pot să nu menționez activitatea susținută și dedicarea negociatorului principal al României în acest proces, fostul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Domnule ambasador Aurescu, vă mulțumesc pentru toate eforturile depuse la acest proiect.

În octombrie 2013, cu doi ani în urmă, subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Jim Miller, și președintele României, Traian Băsescu au marcat începerea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu.

Din acel moment, reprezentanții României și ai SUA au făcut eforturi neobosite pentru a asigura încheierea la timp a construcției militare a amplasamentului. Mă bucur să pot spune astăzi că toate activitățile principale de construcție militară de la bază, tot ceea ce este necesar pentru funcționarea sistemului a fost finalizat și funcționează și că proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decât s-a prevăzut, datorită excelentei colaborări cu Guvernul României.

Intrăm acum în următoarea etapă, a testării și evaluării operaționale, în vederea pregătirii pentru declarația Capacității Inițiale de Operare a acestuia, precum și a procesului de integrare NATO.

Înainte de a încheia, doresc să clarific scopul exact al acestui sistem și, nu mai puțin important, ce nu este menit acest sistem să facă.

În primul rând, acest sistem este proiectat doar pentru a contracara amenințări venite din afara Europei. Așa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei și nu are capacitatea de a reprezenta o amenințare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii.

Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea și, în cazul în care dorește acest lucru, pentru a-i proteja pe toți cetățenii noștri de rachete balistice din afara spațiului euroatlantic.

Îi felicit încă o dată pe partenerii noștri români pentru acest proiect și pe colegii mei de la Departamentul Apărării, care au făcut eforturi susținute pentru a concretiza acest proiect.

Acest moment important pentru apărarea antirachetă a Europei evidențiază un lucru care a fost întotdeauna adevărat cu privire la cea mai măreață alianță militară din istorie, NATO: atunci când colaborăm în mod profesionist și ferm, putem realiza orice ne propunem.