29 iunie 2022

Declarația de alianță și parteneriat strategic a Rusiei și Azerbaidjanului, privită cu rezerve de Armenia

Harta Armenia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Analiștii de la Moscova au asigurat că Rusia continuă să considere Armenia drept unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi.
Fiecare țară are dreptul de a conduce o politică externă ținând cont de propriile interese naționale, a declarat președintele interimar al Parlamentului armean, Hakob Arshakyan, comentând Declarația privind cooperarea aliată dintre Rusia și Azerbaidjan semnată marțea trecută, deși sunt multe voci, analiști și personalități din zona academică, care nu văd cu ochi buni.
Textul documentului nu a fost încă studiat în detaliu, după care vor urma comentarii oficiale de la Erevan cu privire la acest acord. În același timp, potrivit lui Arshakyan, este necesar să se respecte inițial drepturile suverane ale tuturor țărilor, desigur, urmând interesele strategice ale Armeniei.
„Fiecare țară are dreptul suveran de a-și dezvolta politica externă așa cum crede de cuviință. Veți pune o întrebare despre politica externă a unei țări care ne este prietenă, este dreptul dumneavoastră suveran”, a spus parlamentarul răspunzând unei întrebări venite din partea unuia dintre parlamentarii opoziției.
Arshakyan a reamintit că au încheiat acorduri privind o uniune strategică între Armenia și Rusia și sunt implementate la cel mai înalt nivel. Dar, nu se poate spune că un stat aliat nu are dreptul de a stabili relații cu alte țări. Acest lucru, a spus el, ar însemna că Armenia nu ar trebui să-și dezvolte relațiile cu țările UE și alți parteneri de pe arena internațională, a spus președintele corpului legislativ.
După semnarea declarației aliaților ruso-azeri din 22 februarie, mai mulți analiști de la Moscova au asigurat că Rusia continuă să considere Armenia drept unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi.
Aceștia spun că semnarea declarației, printre altele, va consolida canalele de comunicare în formatul trilateral Armenia-Rusia-Azerbaijan, precum și că va promova stabilirea interacțiunii în cadrul UEE și CSTO, au subliniat surse din organizație.
A consemnat Ciprian Pop