Publicat: 7 Octombrie, 2016 - 18:17

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 7 octombrie a.c., o declarație de presă la finalul întrevederii cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Bună ziua! Am avut o întâlnire foarte bună cu doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă. Am abordat, practic, toate temele care țin de domeniul domniei sale, Parteneriatul Estic, situația Uniunii Europene în ce privește zona sudică, Orientul Mijlociu, dar și probleme care țin, mai degrabă, de interiorul Uniunii, bunăoară, organizarea și mai buna coordonare a apărării europene.
Dintre toate temele, aș menționa, poate un pic mai în detaliu, două. Una este Siria și cealaltă este Moldova. În ce privește Siria, suntem pe aceeași lungime de undă și ne dorim o rezolvare a conflictului din Siria pe cale pașnică, diplomatică. Am fost amândoi de acord că opțiunea militară nu este o soluție. În consecință, abordarea diplomatică este, cu siguranță, importantă și, chiar dacă în acest moment discuțiile între SUA și Rusia au intrat puțin într-un blocaj în ce privește Siria, Uniunea Europeană vrea să se implice, vrea să fie un partener care facilitează și participă la aceste discuții.
În ce privește Moldova, în mod natural, tema a fost de mare interes pentru amândoi, fiindcă Moldova, pentru noi, este extrem de importantă, dar și pentru Uniunea Europeană. Moldova, fiind în zona de est, de asemenea, e foarte importantă. Am convenit să avem o abordare comună în ce privește Moldova și am convenit ca această abordare poate să meargă numai în direcția de a sprijini Moldova să își consolideze instituțiile publice, să aibă o viață democratică solidă și să își continue în acest fel un parcurs care, sperăm noi, va fi în continuare cu fața îndreptată spre Europa.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: „Dumneavoastră ați spus în repetate rânduri că țara noastră vrea să fie un facilitator și să aibă un rol activ în această situație din Siria. Ați discutat și despre acest lucru? Și dacă ne puteți spune și ce poate face România în această situație.”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Da, România este una din puținele țări care mai are personal la ambasadă în Siria. Nu o să fim noi cei mai importanți parteneri la masa negocierilor, dar suntem importanți în zonă, fiindcă România cu Siria are, în mod tradițional, legături care au fost foarte profunde și, în baza acestor legături, noi avem, în continuare, câteva contacte, care, după părerea noastră, sunt importante pentru a merge pe calea diplomatică.”
Jurnalist: „Domnule Președinte, cum a văzut doamna Mogherini parcursul pe care a intrat Republica Moldova în ideea aderării la Uniunea Europeană și cum a văzut proiectul acesta, pe care l-ați inițiat chiar dumneavoastră, de a face în România un plan pentru sprijinirea activă a Republicii Moldova pe calea europeană?”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Am găsit foarte multă deschidere la doamna Mogherini și m-a bucurat foarte mult acest lucru. S-a înțeles foarte bine că România are nu doar un interes special, ci și un interes legitim în bunul mers al lucrurilor în Moldova, și am convenit să ne corelăm mult mai bine abordările în ce privește Moldova. Aceste abordări, evident, nu merg în sensul imixtiunii în Moldova, ci merg în sensul cel mai curat și cel mai sincer, de a sprijini Moldova în parcursul ei european democratic.”

Jurnalist: „Urmează alegerile. Aveți o atenție sporită pentru aceste alegeri?”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Alegerile sunt un capitol special şi aici am căzut de acord că ar fi incorect să ne amestecăm în procesul de alegeri. Deci noi, şi acelaşi lucru îl va face şi Uniunea Europeană, vom fi atenţi la ce se întâmplă fără însă a ne implica pentru un candidat sau pentru alt candidat. Acest lucru este inadmisibil şi moldovenii vor trebui să se decidă pe cine vor alege fără să avem noi acolo un amestec în campania electorală sau să intervenim în vreun fel.”

Jurnalist: „Domnule Preşedinte, grefierii din întreaga ţară şi-au întrerupt astăzi activitatea. Sunt nemulţumiţi de condiţiile în care lucrează. Ar trebui să reprezinte o prioritate rezolvarea problemelor despre care vorbesc aceştia?”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Cu siguranţă Guvernul şi în special Ministerul Justiţiei se vor ocupa de această chestiune şi sunt sigur că se găsesc acolo soluţii.”

urnalist: „Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România consideră nefirească solicitarea dumneavoastră către Procurorul General privind soluţionarea anumitor dosare. Cum vedeţi această declaraţie a dumneaei?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Sincer? În nota campaniei pentru CSM.”

Jurnalist: „Sunt şi alte voci care spun cu celeritate nu înseamnă neapărat cu temeinicie şi că ar trebui mai mult să se axeze pe acest lucru.”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine. Şi atunci am constatat că un lucru, care se poate îmbunătăţii net, dacă vorbim de parchete, este celeritatea cu care se lucrează şi în acest sens a venit solicitarea mea. Ar fi nefiresc şi contraproductiv ca dosare care atrag enorm de mult atenţia publică, şi de asta am dat exemple mai vechi ca să nu se înțeleagă greşit, cum e Dosarul Revoluţiei, dosarul Mineriadei, să rămână atâta timp în atenţia publicului şi să nu avem concluzii de la procurori. Cred ca e foarte uşor de înțeles. Iar atunci când mă exprim într-o chestiune care priveşte România, atunci trebuie să îşi amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, eu reprezint şi societatea. Şi dacă societatea românească are pretenţia ca instituţiile să funcţioneze foarte bine şi astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. Eu sunt mediator între stat şi societate. Eu nu reprezint nici sistemul judiciar, nu reprezint nici în exclusivitate societatea. Dar interesul meu este ca lucrurile să funcţioneze atât de bine încât şi unii şi alţii să fie mulţumiţi de rezultate.”

Jurnalist: „Recent a venit la Palatul Cotroceni o delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie şi înţeleg că aţi vorbit apoi cu reprezentanţii ei. V-au arătat un draft, o propunere pentru înfiinţarea unei secţii speciale în cadrul Parchetului, precum DNA, de exemplu, sau DIICOT, care să se ocupe doar de dosarele Mineriadei şi Revoluţiei. Ce părere aveţi?”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Da, într-adevăr mi-au prezentat un astfel de demers şi i-am rugat să meargă la Ministerul Justiţiei, respectiv, la Procurorul General pentru a detalia aceste discuţii. Nu este o discuţie pe care trebuie să o port eu.”
Jurnalist: „Legat de speţa doamnei Kövesi, dumneavoastră spuneaţi că nu există indicii care ar putea duce sau cere o eventuală demisie. Au apărut deja acele softuri care dau capitole întregi cu mai mult de jumătate ca plagiat. Asociaţia GRAUR a făcut deja o sesizare şi spun că sunt 11 capete de plagiat. Acestea pot fi considerate indicii?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Am observat şi eu că mi-au fost răstălmăcite cuvintele. Eu nu am spus că nu sunt indicii. Eu am spus că eu am plecat liniștit din discuţie fiindcă eu nu am avut indicii să cred că este o problemă. Alţii, dacă au, să poftească să facă sesizări, să meargă la CNATDCU, oriunde doresc, dar să meargă la instituțiile abilitate.”

Jurnalist: „Vorbeaţi de delaţiuni comice, vă refereaţi la autodenunțul domnul Deputat Ghiţă?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Asta vă las pe dumneavoastră să elucidaţi.”

Jurnalist: „Ieri aţi spus, domnule Preşedinte, că lumea înţelege că suntem în campanie electorală şi nu ne face bine pentru că ne certăm ca la uşa cortului. Puteţi să precizaţi mai exact la ce v-aţi referit şi dacă există o îngrijorare în rândul partenerilor externi faţă de cum decurg aceste discuţii preelectorale?”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Da, pot să vă traduc ceea ce am spus ieri. Ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală şi îmi doresc foarte mult şi mi-ar plăcea să avem o campanie electorală curată, centrată pe problemele care preocupă îi pe români şi nu pe aruncatul imaginii dintr-o parte în cealaltă. Deci, ideea de bază a fost un îndemn pentru politicieni, pentru partidele politice, să se pregătească pentru o campanie electorală fără mizerii cum, din păcate, am avut de prea multe ori, și centrată pe problemele care trebuie rezolvate.”

Jurnalist: „Domnule Președinte, în mai multe rânduri liderul USR Nicușor Dan sugera ca Premierul Dacian Cioloș să facă un program de guvernare, pe care apoi să-l 
prezinte partidelor și să vedem în ce măsură se coagulează o majoritate, pe baza acestui program. Vi se pare o idee bună?”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Eu nu pot decât să-i recomand domnului Nicușor Dan să spună acest lucru domnului Premier.”

Jurnalist: „Pentru că ați vorbit de CNATDCU, domnule Președinte, în acest moment Parchetul a început o anchetă în acea speță a denunțului, dar ultima declarație venită din partea Ministrului și Ministerului Educației a fost ca CNATDCU nu a fost sesizat, nu s-a început verificarea pentru că sesizarea a fost făcută pe e-mail, că nu a fost făcută cum trebuie, că nu a fost validată. Ați înțeles dacă s-a început verificarea?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Credeți-mă că urmăresc cu mare atenție, sper că nu reveniți la interpretarea acestei sintagme, urmăresc cu mare atenție, dar nu mă simt chemat să intru în aceste detalii.”

Jurnalist: „Cu toate acestea, ieri ați cerut soluționarea rapidă a unor astfel de dosare, pentru ca imaginea publică a persoanelor pârâte, să zicem, să nu aibă de suferit.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Da, este foarte adevărat, și insist pe acest lucru. Fiindcă putem să observăm foarte ușor, multe persoane acuzate sau condamnate sau în orice altă fază cu dosare penale își descoperă vocația de scriitor, ca să zic așa. Și atunci este foarte important ca aceste sesizări care se fac să fie verificate cu celeritate fiindcă, se vede foarte bine, dacă ele se referă la politicieni, sunt folosite în campania electorală, sunt folosite în lupta politică, ori nu mi se pare absolut deloc normal. Lupta politică trebuie să fie pentru obiective politice, nu pentru dosare, și în acest sens a venit solicitarea mea. Dacă cineva este acuzat și se susține acuzația, să meargă în instanță, iar dacă nu, să se spună clar: „nu este adevărat” și bunul renume al persoanei să fie restabilit cât se poate de repede. Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!”