Publicat: 14 Decembrie, 2012 - 14:16
Share

Preşedintele Traian Băsescu face, la această oră, declaraţii în direct după summitul de la Bruxelles. AMOS News redă principalele  declaraţii ale şefului statului:


Consiliul a avut trei teme principale. Una legat[ de poltiica economică li constatarea deciziile de miercuri cu privire la mecanismul de supravehhere bancare. A doua legata de politica de apărare si securitate, iar cea de-a treia -  Siria.

"O să mă axez in principal pe subiectul economic. Acest subiect a ocupat după-amiaza de ieri, noaptea de azi-noapte şi prima parte a zilei de astăzi, fiind subectul de maxim interes pentru viitorul uniunii.

Câteva mesaje:

1. Trebuie consolidată Uniunea Economică şi Monetară. liderii UE au stabilit că mergem înainte cu procesul de integrare a Uniunii.

2. Politicile economice trebuie să fie orientate către creştere economică . Şi putem traduce acest mesaj: tebuie realizat un echilibru între cheltuielile care repezenzintă consum şi cheltuielile pentru investiţii. Altfel nu vom putea asigura creştere economică.

3. Disciplina bugetară: numai politici bugetare solide sunt favorabile creşterii economice: bugete orietentate spre investiţii, cheltuielile să fie prioritizate.

S-a revenit asupra unui mesaj important: sunt state cum este România, care au aplicat politici extrem de ferme în perioada 2010-2012 pentru restabilirea echilibrelor macro economice. aceste state pot fi în situatia în care, deşi se încadrează în parametrii pactului de stabilitate şi creştere, va avea un deficit sub 3%, nu are resursă pentru investiţii ca să-şi genereze o creştere mai accentuată. Atunci poate interveni UE cu resurse proprii şi atâta timp cât au un deficit mai mic de 3% să vină cu resurse pentru investiţii.

Internetul de bandă largă: sunt cu deficitul bugetar sub 3%, imi trebuie un astfel de proiect, trebuie să-i accentuez dezvolatarea, dar dacă aş îmrpumuta bani, aş depăşi deficitul. Şi atunci vine UEe cu resurse nerambursabile şi mă ajută să-mi generez creştere economică, fără să ies din parametri.

A fost unul dintre eforturile diplomatice ale României: realizarea uniunii economice şi monetare va fi un proces deschis fata de statele din afara zonei euro.

Acum s-a stabilit clar că orice ţară are aceste opt IN sau opt OUT.

Se constată că un cadrul financiar mai integrat va stimula relansarea normală a creditării

Despre mecanismele de supraveghere: Consiliul a luat notă de faptul că miniştrii de finanţe s-au înţeles asupra sistemului unic de supraveghere. Înţeleg că vor fi bănci mari, sistemice care vor fi în directa supraveghere a BCE. BCE va supraveghea direct marile bănci şi băncile mai mici, şi care, am înţeles, eu, vor fi supravegheate şi ele direct de BNR.

Colegiuitorii trebuie să realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a băncilor.

Unul din obiectivele majore ale CE, promovand aceasta abordare, e ruperea cercului vicios dintre banci si state
Pana acum bancile faceau pocinogul si statul venea si platea
Acum se incearca o detasare a celor doua entitati, mai ales ca in ultimii ani acest cerc a generat costuri extraordinare pentru bugete, sau, exemplul Spnaiei, care nu ar fi avut un buget in dificultate, au trebuit sa imprumute sume uriase din cauza sistemului bancar. Romania, in anii 90, toata lumea a spus cade Bancorex, Banca Agricola, bugetul de stat a platit miliarde la acea vreme destul de dificila

Sistemul care se creeaza permite ruperea legaturii dintre obligatiile statului si obligatiile private ale bancilor.
Intrebarea e de unde banii? Raspunsul e: din Mecanismul European de Stabilitate, finantat si poate face fata la astfel de evenimente

Daca se creeaza un mecanism unic de supraveghere, trebuie creat si un mecanism unic de rezolutie, de interventie pe bancile cu probleme, care sa stabileasca nivelul pana la care se intervine.