5 octombrie 2022

Declarații facute de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și de Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgență după întâlnirea de lucru de la Palatul Victoria  

RAFILA SI aRAFAT
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila a menționat că în cadrul întâlnirii de lucru de la Palatul Victoria s-au discutat o serie de măsuri, care vizează limitarea răspândirii variantei Omicron

Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

„Poziția mea e să găsim o soluție aplicabilă…. Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate. Avem câteodată acest entuziasm în care propunem soluții și când trecem la aplicare vedem că e mai dificil”

„Cu siguranță săptămîna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemice. Până atunci, probabil vom avea informații suplimentare. MAE face o astfel de evaluarre, ca să vedem ce măsuri au fost luate în alte state, încât să putem utiliza un model aplicabil la noi”.

„Este vorba despre testarea sau necesitatea unui documet care să ateste că o persoană a fost testată în 48h, înainte de intrarea în România. Trebuie să vedem căror categorii și ce persoane și din ce țări vin aceste persoane”…….

Fără informare putem crea neplăceri şi ideea este să protejăm sănătatea publică, iar cetăţenii să fie participativi la acest mecanism, să nu creăm tensiuni. Ei trebuie să aibă un interval în care să le cunoască, să se adapteze acestor cerinţe”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă vor fi luate, de Guvern, în următoarele zile, dar a atras atenţia că purtarea corectă a măştii va fi „absolut obligatorie”, în spaţiile aglomerate, indiferent de incidenţa cazurilor de COVID-19.

Raed Arafatșef al Departamentului pentru Situaţii de Urgență a anunțat că începând cu data de 20 decembrie, persoanele care intră în România ar urma să completeze formularul de localizare a pasagerului

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF – Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată”.
…..” este un formular care ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toţi care intră în ţară vor trebui să completeze acest formular” a menționat Arafat

În perioada următoare vor fi organizate centre mobile de vaccinare în zonele rurale, în care există persoane interesate, a declarat Raed Arafat

„Guvernul va face apel către autorităţile locale ca prin serviciile de asistenţă comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu şi să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate, în sensul în care, acolo unde este necesar, Ministerul Apărării Naţionale sau Ministerul de Interne sau împreună să asigure centre mobile de vaccinare care să se deplaseze în zonele respective, unde sunt doritori – în zonele rurale vorbim, mai ales – şi unde să vaccineze oamenii care doresc să se vaccineze cu prima doză”, a mai adăugat Arafat.

fOTO: Gabriel Petrescu