20 septembrie 2021

Declaraţiile de presă susţinute de Preşedintele României, Klaus Iohannis

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declaraţiile de presă susţinute de Preşedintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (Sofia, Republica Bulgaria)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 9 iulie 2021, declaraţii de presă înaintea participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (Sofia, Bulgaria).

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Începem astăzi Summitul Iniţiativei celor Trei Mări aici la Sofia, în Bulgaria. O întâlnire importantă.

Această Iniţiativă a fost salutată de la început de România. Suntem parte din evoluţia acestei Iniţiative. În 2018, când am avut Summitul la Bucureşti, am reuşit să aducem noi coordonate importante în această Iniţiativă.

Vom evalua astăzi progresul care s-a făcut şi cred că este important de menţionat că această Iniţiativă este importantă pentru regiunea noastră, pentru dezvoltarea infrastructurii în special în regiunea noastră şi pentru dezvoltarea unor oportunităţi de afaceri.

Astăzi, în cadrul Summitului, voi sublinia în mod deosebit importanţa proiectelor de infrastructură şi aş menţiona două dintre ele, care sunt proiecte mari, şi am speranţa că vom reuşi să le mişcăm: este un proiect de cale ferată Rail2Sea, care va lega porturile Gdansk şi Constanţa, şi este autostrada Via Carpathia, care de asemenea va lega Marea Neagră de Marea Baltică. Aceste două proiecte mi se par foarte relevante pentru zona noastră.

Ieri, aseară, am avut o întâlnire cu o delegaţie americană din Congresul american care a participat la Forumul de Afaceri, o întâlnire foarte bună, şi am avut ocazia să reluăm chestiuni legate şi de colaborarea economică, de Parteneriatul Strategic, dar şi chestiuni legate de securitatea noastră. O discuţie foarte bună cu cei doi senatori care conduc delegaţia americană.

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: După ce premierul a făcut a doua remaniere în Guvern, dar prima din partea liberală, în momentul de faţă vedem iar o ruptură între premier şi partid. Preşedintele partidului a spus că nu este de acord şi nu susţinut această remaniere, în timp ce premierul a făcut-o. Mai are sprijin Guvernul din partea Partidului Naţional Liberal, dacă pe viitor nu va fi afectată guvernarea tocmai de această ruptură între partid, conducerea partidului şi premier?

Preşedintele României: Acum cred că este bine să vedem lucrurile într-o notă realistă. Guvernul are tot sprijinul partidului şi are tot sprijinul coaliţiei din care a rezultat, iar dacă premierul a considerat că este necesară schimbarea unui ministru, înseamnă că a făcut o evaluare şi ştie ce face. Premierul este cel care ştie cum funcţionează Guvernul şi, până la urmă, premierul este responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului. Are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine.

Jurnalist: Mai multe ţări europene au început să ia măsuri de protecţie a populaţiei, restricţii în contextul răspândirii tulpinii Delta. Credeţi că şi în România ar trebui să ne gândim mai mult la măsuri restrictive decât la relaxare?

Preşedintele României: Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Deci, am trecut printr-un an şi jumătate de pandemie, şi am repetat acest lucru de multe ori, şi o să-l repet şi acum. Ieşirea din pandemie şi prevenirea revenirii pandemiei, că despre asta vorbim acum, stă în vaccinare. La noi vaccinarea este posibilă, vaccinul este disponibil fără programare, fără niciun fel de birocraţie. Deci, eu recomand în continuare fiecărui român să se vaccineze dacă nu doreşte să ajungă la spital. Atât de simplu este.

Jurnalist: La panelul despre energie, ieri, a reieşit că foarte multe ţări din zona noastră sunt destul de reticente legat de cum să fie făcută tranziţia spre energia curată. Cum să realizeze ţările din Iniţiativă această trecere fără să piardă din punct de vedere economic? Cât de mult vom putea susţine menţinerea utilizării gazelor, de exemplu?

Preşedintele României: Da, toate aceste chestiuni sunt în dezbatere şi sunt discuţii foarte grele, fiindcă economiile noastre încă sunt dependente de gaz, sunt dependente de cărbune, deci de sursele clasice, ca să zic aşa, de energie. Şi trecerea trebuie făcută. Ne-am asumat-o cu toţii, suntem cu toţii conştienţi că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Dar pe de altă parte nu vrem să avem o luptă din care să pierdem. Vrem să avem o luptă din care să câştigăm şi atunci discuţiile vor fi foarte complicate, dar sunt optimist. Avem PNRR, unde sunt prevăzuţi bani mulţi pentru asta. Avem Fondul de Tranziţie Justă, de unde vom putea să folosim bani destul de mulţi pentru aceste schimbări şi ştiu că se lucrează foarte intens la Ministerul Energiei şi în Guvern, în general, pentru găsirea unor soluţii bune pentru România şi aşa le vom pune în practică. Mulţumesc!

Departamentul Comunicare Publică