Publicat: 14 Noiembrie, 2014 - 18:32
Share

Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, vineri, la Palatul Cotroceni. AMOS News redă principalele declaraţii ale şefului statului:

- Peste câteva ore se încheie campania pe care şi eu am urmărit-o, ca cea mai mare parte a românilor, cu foarte mult interes, la mine a fost unul suplimentar, pentru că voi preda ştafeta.

- Primul meu mesaj pentru români este să meargă la vot, indiferent unde s-ar afla. Trebuie să meargă la vot!

În România, votul nu e obligatoriu, dar, în acest moment, se trece într-o altă etapă şi ar fi rău pentru viitorul ţării dacă românii nu ar face efortul să meargă la vot.

- O menţiune specială pentru românii din străinătate, ei au mai avut o importanţă capitală în continuarea proceselor de modernizare a României în 2009. Îi rog în mod special pe românii din străinătate să meargă la vot.

- În ceea ce priveşte campania, până la urmă se finalizează teoretic azi, la 24:00, dar, în fapt, tot acest zbucium al spectrului politic, al cetăţenilor simpli din campanie, se finalizează duminică. Aş face observaţia asupra căreia aşez toată responsabilitatea preşedinelui României că a fost evident faptul că membrii Guvernului, MAE, încearcă să obstrucţioneze votul românilor din străinătate.

- Avem elemente foarte clare din care rezultă asta. Comunicatul de ieri al MAE german, care a demontat afirmaţiile făcute de Ponta că nu se pot înfiinţa secţii în afara consulatelor onorifice şi ambasadelor.

- Am constatat că speranţa mea la numirea lui Meleşcanu a fost una deşartă, el a continuat poziţia incorectă a lui Corlăţean, încercând să demonstreze că nu pot organiza alte secţii de votare decât cele din turul 1. Este o miniciună, aveau interpretarea art 54 de către BEC şi aveau la dispoziţie ordonanţa de urgenţă prin care puteau înfiinţa noi secţii, suspendând anumite prevederi din legea pentru organizarea alegerilor. Din păcate, Guvernul a vehiculat minciuni.

- Dincolo de exemplul legat de Germania, sunt scrisori de la primari din Spania şi Italia care pun la dispoziţie spaţii pentru organizarea turului 2. E clar că Guvernul nu a vrut să-i lase pe românii din străinătate în nr mare să-şi exercite dreptul constituţional de a vota.

- De aceea îi chem pe români, pe cei din străinătate mai ales, să nu se uite la distanţe.

- Am informaţii că sunt partide care au decis să nu-şi trimită reprezentanţi în secţiile de votare pentru a se putea întârzia prezenţa la vot. Fac apel la partidele reprezentate în turul 2 să-şi trimită reprezentanţii în secţii.

- În baza art 80 din Constituţie m-am adresat BEC, MAE şi Guvernului cerând soluţii pentru ca în turul 2 să se înfiinţeze noi secţii. Am primis răspuns şi e foarte clar că BEC a permis MAE să înfiinţeze secţii noi. BEC nu are voie să spună 'să se facă noi secţii' pentru că art 12 stabileşte cine are obligaţia să stabilească numărul de secţii. Dar BEC interpretează corect art. 54 din Legea pentru alegerea preşedintelui şi spune că e obligatorie menţinerea secţiilor pentru turul 2 acolo unde sunt liste permanente, iar acestea sunt numai în ţară, nu şi în străinătate.

- Îi rog pe românii din străinătate ca duminică să se prezinte la vot. Sunt momente în care toţi avem obligaţia unui sacrificiu pentru ţară. Nu le spun cum să se voteze, dar le cer să-şi exercite dreptul de a vota, oricât de greu le-ar fi!

- Guvernul a spus că 'preşedintele s-a amestecat'. În baza art. 80 din Constituţie, preşedintele veghează la buna funcşionare a înstituţiilor, iar aici avem MAE şi Guvernul care nu au funcţionat corect. De aceea m-am adresat BEC.

- Aş încerca un drept la replică. Nu vreau ca românii să voteze cu propaganda unui candidat şi să creadă că e adevărat. În această campanie, repetat, candidatul PSD, cât şi politicieni din acelaşi partid au proferat ameninţări. 'După ce-şi termină mandatul, la puşcărie! Asta e casa lui Băsescu şi nu i-o dau!' Vreau să le dau un răspuns scurt şi sec. Legat de ameninţările cu puşcăria, sunt specifice politicienilor din anii '50. Le-a preluat şi candidatul PSD. Pot să-l asigur că în toată activitatea mea nu va găsi încălcări de lege.

- Legat de casă, nu am cerut nicio locuinţă anume. Unui fost preşedinte trebuie să i se asigure reşedinţă şi pază. În ceea ce mă priveşte, nu am cerut decât aplicarea legii. Dacă Ponta nu vrea să o aplice, e problema lui!

- Apropo de jignirile pe care mi le-a adresat în campanie, îmi menţin punctul de vedere că, atunci când e în faţa mea, e un pisicuţ. În faţa camerelor, devine erou. Pe Facebook veţi găsi un filmuleţ. Să vedeţi cum e pisicuţul...

- Azi, înţeleg că s-a refăcut USL, am înţeles că regimul Băsescu e odios. Ce au făcut azi liderii alianţei de stânga e o înşelătorie odioasă. Cum poţi reînfiinţa USL cu PLR care nu e înregistrat? Tăriceanu a ajuns un soi de Agamiţă Dandanache... La unii, vârsta produce efecte, dar mă aşteptam ca măcar ceilalţi să realizeze că omul ăsta nu are un partid. Nu mă deranjează pentru că pentru mine lucrurile sunt la final de mandat, dar mă deranjează falsul.

- Pentru că suntem în zona de falsuri, să vedem ce a însemnat regimul Băsescu. Azi văd tandenmul Ponta - Tăriceanu. Sunt 7 ani din mandatul meu în care prim-miniştri au fost ei. A trebuit cu ei să apară ANI.

În condiţiile în care nu am negociat cu ei justiţia, sigur că li se pare un regim odios, dar e unul în favoarea oamenilor. Reţineţi, regimul Băsescu de 10 ani înseamnă 7 ani cu Tăriceanu şi Ponta premieri şi un an cu PSD la guvernare. 8 ani din 10 au fost la putere! A trebuit să vină un guvern Boc să refacă echilibrele macro-economice...  Ponta să spună bogdaproste că i-a lăsat Boc ţara echilibrată macro-economic.

- Vreau să-i felicit pe profesorii care n-au primit mita oferită de Guvern ca să-şi ia cărţi. Guvernul a vrut să-i umilească.

- Oamenii ăştia, de când sunt împreună, n-au propagat decât ură. Îi chem pe băsişti să vină la vot duminică să le dea o lecţie.

- Îl atenţionez pe Ponta să nu se bucure de ura pe care o răspândesc el oamenii lui şi televiziunile care-l servesc. Ei reprezintă un grup care ar vrea ca ţara să fie ca înainte de 2004. Fac un apel la românii de bună credinţă ca duminică să vină la vot, să nu-şi lase ţara jefuită de un grup de demagogi!