Publicat: 4 Martie, 2013 - 18:05
Share
" România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen"; "Trebuie să obţinem o altă dată pentru Schengen"

Pe fondul scandalului privind aderarea României la spațiul Schengen, şeful statului, Traian Băsescu, face, la această oră, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. AMOS News redă principalele declaraţii ale preşedintelui:

- Încep prin a saluta poziţia exprimată de primul ministru cu privire la mandatul pe care îl are reprezentantul Guvernului pentru şedinţa JAI din 7-8 martie. Cred că este o revenire la normalitate.
 
- Aş dedica această întâlnire cu presa realităţilor europene, pentru că se pare că trăim în lumi paralele, nu înţelegem atribuţiile principale ca stat membru al UE. Sunt două priorităţi fundamentale: intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro. Pentru ambele românia are derogări, nu sunt facultative, la bunăvoinţa unui guvern care azi e, mâine nu mai e, ci sunt obligaţii ale României.

- România a avut poziţii extrem de severe, susţinute de Germania, când s-a pus problema pactului Euro. El a devenit Euro Plus şi a permis participarea statelor non-euro, care au dorit, pentru că România a avut iniţiativa unor solicitări extrem de argumentate şi susţinute de Germania şi alte câteva state.
 
- A fost tema uniunii bancare, concepută pentru statele din zona Euro. România a fost atunci foarte vehementă şi a cerut să fie parte la acest proces al Uniunii Bancare, pentru că este una să fii în afară şi alta în interiorul conclavului în care se iau decizie cu privire la euro, mai ales că România este dependentă de zona Euro.
 
- România a fost foarte activă ca statele din zona euro să permită şi statelor din zona non-euro să ratifice tratatul fiscal. Deşi condiţia lui este ca 12 state euro să ratifice acest tratat fiscal, necontând dacă sunt sau nu din zona Euro.
 
- Poziţia pe care o exprim fără rezerve este că România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen.

- Nu este o prioritate doar din punct de vedere economic. E adevărat că intraţi în Schengen avem alt culoar prin care cetăţenii români trec prin aeroporturi, nu mai sunt controlaţi la vamă, camioanele nu mai stau la coadă în vamă. Pentru noi este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punct de vedere al procesului de integrare, şi din punct de vedere economic, dar, cel mai important este aspectul politic.
 
- În prezent frontiera Uniunii Europene este pe frontiera de vest a României. Interesul nostru este să se mute pe cea de est. Este esenţial să mutăm această frontieră pe frontiera noastră de nord, est şi sud-est. Din acest punct de vedere, niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupţilor noştri nu este prea mare pentru ca ţara noastră să fie parte a unui sistem european solid. Este mai important să fim în spaţiul Schengen decât în zona Euro, din punct de vedere politic.

- România trebuie să-şi propună ca obiectiv major intrarea în spaţiul Schengen cu "costurile" legate de corupţi sau potenţiali corupţi. Aceste costuri sunt nesemnificative în raport cu nevoia politică de a muta frontiera UE pe Prut şi pe frontiera cu Ucraina. Este esenţial acest lucru şi la fel de important ca intrarea în UE.
 

- Noi am intrat în UE la 1 ianuarie 2007, dar nu ne-am integrat în cele două uriaşe facilităţi ale sale. Cu toate eforturile noastre de a participa la aceste proiecte. Am avut ca politică să nu pierdem participarea la niciuna dintre cele trei tratate care vizau zona Euro.
 
- În Schengen, justiţia, afacerile interne sunt bazate pe nişte criterii pe care noi nu le îndeplinim încă.
 
- Îl cunosc pe ministrul german de Interne, este un suporter al României, însă oricine citea ultimul raport MCV ar fi făcut un pas înapoi. Se încearcă acreditarea ideii că Germania este împotrivă din cauza romilor, de pericolul invaziei. Ministrul Friedrich discută problema romilor, a migraţiei, dar nu condiţionează accesul României de aceste aspecte.
 
- Suntem foarte supăraţi că am cheltuit foarte mulţi bani şi nu ne primesc în Schengen. Din bugetul României, 88 de milioane de lei s-au dus pe aşa numite cheltuieli neeligibile în Schengen, construcţii, tehnică.
 
- Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin şapte state.
 

- Prudenţa premierului este de bun augur. De când merg la Consiliul European, nu am văzut nicio problemă rezolvată ţipând. Totul este subiect de negociere între parteneri. Nimeni nu aruncă buzduganul peste frontieră. Se mai întâmplă cu Londra, dar şi ea pierde câte o jumătate de buzdugan când face aşa ceva.
 
- Corect din partea noastră este să ne uităm în ograda noastră, să vedem de ce sunt suăraţi unii parteneri europeni.
 
- Fără respectarea regulilor nu sutnem credibili. Se artă în documentul Consiliului Afaceri Generale: "Sistemul administrativ şi judiciar imparţial este indispensabil pentru o bună funcţionare a politicilor Uniunii Europene". Schengen este parte a politicii Uniunii Europene.
 
- Legătura indirectă, trebuie să citeşti corect limbajul UE. Când îţi spune că fără administraţie şi justiţie imparţială nu poţi să asiguri buna funcţionare trebuie să înţelegi că aceştia sunt piloni importanţi. Dacă nu înţelegem lucrurile astea, ne vom război degeaba. Au fost momente când eu am simţit o anumită ţară care avea probleme cu componenţa guvernului, avea un partid antieuropean în guvern, dar nici atunci nu a îndrăznit nimeni să spună "nu mai e o prioritate pentru noi Schengen". Este o prioritate pentru că este parte a procesului de integrare.