Publicat: 1 Decembrie, 2016 - 11:24

Cu ocazia Paradei prilejuite de Ziua Națională, Jandarmeria Română este reprezentată de un Detașament de luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenție 'Vlad Țepeș', unitate de elită a Armei.

Brigada Specială de Intervenție acționează pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate, execută misiuni de intervenție antiteroristă și este responsabilă de restabilirea ordinii publice, atunci când aceasta este grav tulburată. Militarii care defilează au o vastă experiență în misiuni internaționale desfășurate în teatrele de operații sub egida O.N.U., N.A.T.O și al Uniunii Europene.

O contribuție deosebit de importantă pentru asigurarea climatului de siguranță națională o au și mijloacele aflate în dotarea Jandarmeriei, necesare îndeplinirii eficiente a misiunilor.

Parada tehnicii auto este deschisă de motocicletele BMW, mijloace de transport rapide și fiabile, folosite de jandarmi pe timpul misiunilor de escortă sau protecție.

Autospecialele Volkswagen Transporter de culoare neagră sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor de intervenție antiteroristă, având deschidere pe ambele părți și astfel, permițând luptătorilor să aibă o mobilitate foarte bună indiferent de situație. Sunt prevăzute cu sisteme speciale de suport pentru armament și pentru alte mijloace de protecție folosite în acest gen de misiuni.

Autospecialele OPEL MOVANO 16+1 sunt mijloace destinate transportului operativ al jandarmilor, dotate cu sistem video care permite înregistrarea modului de acțiune pe timpul misiunilor, dar și identificarea ulterioară a persoanelor care au comis fapte antisociale.

Autospeciala blindată pentru intervenție SANDCAT este folosită în executarea misiunilor antiteroriste și a misiunilor internaționale desfășurate sub egida UE, NATO sau ONU. Blindatele asigură un nivel ridicat de protecție balistică antiglonț, dar și împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.

Autospeciala cu apă ACDP 7000 este destinată gestionării misiunilor de ordine și siguranță publică, dar folosită doar în situații în care aceasta a fost grav tulburată.

Blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne este comandat de  locotenent-colonelul Vasile STOICA.
  În continuare, defilează prin faţa dumneavoastra Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, comandată de locotenentul Augustin VLAD.
Jandarmii români acţionează pentru apărarea vieţii și libertăţii persoanelor, a proprietăţii  publice şi private, a intereselor legitime ale cetăţenilor, ale comunităţii şi statului de drept. În plan internaţional, jandarmii reprezintă cu onoare și profesionalism România, fiind constant apreciați și recompensați cu distincții din partea forțelor și organizațiilor internaționale.

Academia de Poliție A. I. Cuza

Defilarea este continuată de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, comandat de comisarul-şef Gabriel NENCIU.
    Singura instituţie de învăţământ superior cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, poliție de frontieră, jandarmerie şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne și ofițerii de penitenciare ai Ministerului Justiției, organizând programe de pregătire în specializările ordine şi siguranţă publică, drept, administraţie publică, instalaţii pentru construcţii – pompieri şi arhivistică.

Brigada Specială de Intervenţie “Vlad Țepeş” a Jandarmeriei 
  
Prin fața dumneavoastră va defila Detaşamentul Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş”, unitate de elită a Jandarmeriei Române.
Detaşamentul este comandat de căpitanul Răducu ŞERBAN. Brigada Specială acționează pentru prevenirea şi combaterea criminalității organizate, execută misiuni de intervenție antiteroristă şi este responsabilă de restabilirea ordinii publice, atunci când aceasta este grav tulburată. Militarii care defilează sunt specializaţi ca lunetişti, paraşutişti, scafandri şi alpinişti și au o vastă experienţă în misiuni internaționale desfășurate în teatrele de operații sub egida ONU, NATO și a Uniunii Europene.

IGSU

Urmează blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, comandat de locotenent-colonelul Alin MAGHIAR.
Pompierii echipaţi în uniforma care atestă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul poartă Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În acest moment, puteţi urmări defilarea detaşamentului constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, precum și salvatori din medii ostile vieţii, comandaţi de sublocotenentul Vlad KUBYNIETZ (CUBINIEȚ). Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată pentru a executa misiuni în afara graniţelor tării, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

ŞCOALA DE AGENTI  DE POLITIE ”VASILE  LASCĂR” CÂMPINA

Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina defilează cu ocazia Zilei Naţionale a României cu un detaşament de elevi, conduși de comisarul-șef Gheorghe ENESCU. Viitorii poliţişti vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul comunităţii, apărând drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, proprietatea privată şi publică, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice. 

SRI
Defilează prin faţa dumneavoastră detaşamentul Serviciului Român de Informaţii, comandat de locotenent-colonelul Liviu NEGRU.

Primul detaşament de defilare, comandat de locotenentul Nicuşor PITARU,  este constituit din luptători ai Brigăzii Antiteroriste, structură acţională reprezentativă prin care SRI îşi exercită prerogativele de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.
Luptătorii Brigăzii Antiteroriste execută două tipuri de misiuni:
o    Misiuni reactive - care se transpun în asigurarea protecţiei unor obiective diplomatice, protecţia - gardarea unor personalităţi şi securitatea la bordul aeronavelor înmatriculate în România. Aceste misiuni au un grad ridicat de complexitate şi nu se derulează în majoritatea cazurilor la vedere; 
o     şi misiuni ofensive - care se transpun în realizarea intervenţiei contrateroriste la nivel naţional. Aceşti luptători reprezintă principala forţă de ripostă în cazul unei crize teroriste. Din aceste considerente, procesul de selecţie şi pregătire a acestor luptători are standarde foarte înalte.

Al doilea detaşament de defilare al Serviciului Român de Informaţii este format din cadre care asigură controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din România. Importanţa deosebită a activităţii lor se traduce în asigurarea securităţii aviaţiei civile naţionale şi internaţionale de pe aeroporturile civile din ţara noastră.
Detaşamentul este comandat de maiorul Dan NEGHINĂ.

Al treilea detaşament de defilare, comandat de locotenent-colonelul Gabriel UDROIU, este format din studenți ai Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Instituția de învățământ superior a Serviciului Român de Informaţii are un rol unic și de importanță strategică pentru securitatea țării, fiind conectată permanent la misiunile Serviciului. Academia pregăteşte ofițeri de informații profesioniști și performanți pentru îndeplinirea la standarde de excelență a misiunilor de securitate națională şi promovează cultura de securitate în rândul societății civile românești prin proiecte de cercetare cu scopuri sociale bine determinate.

Defilarea terestră se încheie cu 2 detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român.

I. DRAPELELE DE EPOCĂ
Primul detaşament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Drapelele de epocă aparţin unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial şi reprezintă parte din istoria neamului.
Flamurile drapelelor de epocă sunt încărcate de glorie, jertfă şi istorie, iar în mătasea lor tricoloră sunt ţesute sufletele ostaşilor care pe câmpurile de luptă, dar şi în zilele de sărbătoare, ca şi în această zi binecuvântată pentru noi toţi, au purtat la rândul lor sub deviza “Onoarea şi patrie” (Honor et Patria), cu mândrie, aceste Drapele de epocă.
„Steagul e România. El este familia, e ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul este, totodată, trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României.” Aceste cuvinte ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza ilustrează cum nu se poate mai potrivit semnificaţiile profunde şi importanţa drapelului naţional şi ale celui de luptă pentru militarii români.

II. Defilează acum Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană. Anul acesta a participat la marea manifestare comemorativă a centenarului bătăliei de la Verdun, organizată sub egida Preşedintelui Franţei şi a Cancelarului Germaniei.
Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 - 1918: de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte, atât de ceremonie, cât şi de campanie, numeroase efecte şi accesorii  de epocă fiind originale.
În acest bloc de paradă defilează şi 3 membri ai Asociatiei Deutsches Freikorps => Doiciăs Fraicorps) în uniforme româneşti.
Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de căpitan de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.