Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 12:40

Modulul format din vehicule URO VAMTAC este comandat de locotenentul Gabriel CONSTANTIN din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.
Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.
Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, este o opţiune potrivită pentru îndeplinirea misiunilor, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară pentru executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi pentru a asigura transportul trupelor în condiţii optime. 
Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi eficient în zone microclimatice foarte calde, autovehiculul blindat URO VAMTAC este uşor de folosit în teren accidentat. URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se poate monta o mitralieră, o instalaţie de lansare de rachete antitanc şi un aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi pentru luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, cu salt de frecvenţă.
Autovehiculul URO VAMTAC beneficiază de o uşoară protecţie balistică, datorită formei plane şi cu îmbinări rectilinii a caroseriei. Acesta poate fi paraşutat fără demontarea unor elemente de caroserie.

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 10 transportoare de trupe PIRANHA şi este comandat de sublocotenent Alina BIZĂU. 
Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre. 
Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire. 
Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de 7000 m. Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, modernă, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.
Transportoarele blindate de trupe Piranha III C se află în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” şi sunt folosite la toate exerciţiile executate de către Brigada Multinațională de Sud-Est de la Craiova. 

Defilează acum tehnica din dotarea contingentului militar polonez din România. Transportorul amfibiu blindat pentru infanterie din dotarea Armatei Poloniei Rosomak este prevăzut cu turelă şi tun automat calibru 30 mm, iar ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. Acest transportor are capacitate de transport pentru o grupă de infanterie formată din 11 militari. Are o greutate de  22 tone și o viteză de deplasare de 100 km/h pe uscat şi de 10 km/h pe apă. 
Detașamentul este comandat de Bartlomiej CZEREMSKI (Bartuomiei Ceremschi), comandantul Companiei de Infanterie Motorizată a Contingentului Militar Polonez din România.

Următoarea coloană care trece prin faţa tribunei oficiale este formată din 5 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru şi este comandată de căpitanul Daniel CUCURĂ.
    B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj format din 10 militari cărora le asigură transportul protejat: mecanicul conductor, trăgătorul din turelă, comandantul vehiculului şi cei 7 soldaţi echipaţi de luptă. 
Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă, fapt dovedit în teatrele de operaţii, unde a fost folosit de către batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.
Transportorul amfibiu blindat B 33 Zimbru este înzestrat cu o mitralieră cal. 14,5 mm (bătaie maximă 7 000 m) şi o mitralieră cal. 7,62 mm (bătaie maximă 3 800 m). Are, de asemenea, un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor de distrugere în masă. 
Transportorul are o masă de luptă de 14 tone şi este propulsat de un motor diesel de 280 de cai putere. Viteza maximă pe şosea ajunge la aproximativ 85 km/h, iar autonomia este de 700 de kilometri. Transportorul blindat este amfibiu, fiind propulsat cu ajutorul unui hidrojet aflat în spatele carcasei. Viteza maximă de deplasare pe apă este de 9 km/h. 
Vehiculul dispune de un troliu instalat în partea din faţă pentru auto-scoatere. B33 Zimbru poate fi transportat cu avioane Hercules C-130.
Blindajul este din plăci de oţel care asigură protecţie împotriva schijelor, gloanţelor de calibru 12,7 mm (trase de la 100 de metri) în partea frontală şi gloanţelor de calibru 7,62 mm (trase de la 20 de metri) pentru restul vehiculului. Carcasa este etanşeizată împotriva prafului şi apei. 

Trece prin faţa dumneavoastră detaşamentul de transportoare amfibii blindate 8x8 Piranha V, care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române.
Acest tip de transportor asigură transportul de trupe, guri de foc în misiuni de luptă, puncte de comandă mobile, aruncătoare de calibre mari, tractoare de evacuare – reparaţii, vehicule de evacuare medicală, vehicule de cercetare CBRN, asigurând un grad ridicat de protecţie. 
Blindatul poate fi echipat cu o gamă mare de sisteme de arme.

Defilează acum maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea luptei de către aceasta. Blocul de MLI 84 M este comandat de locotenentul Iulian DUMITRAŞCU. 
Maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul” nimiceşte inamicul şi angajează lupta cu vehiculele blindate ale acestuia. De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene şi executarea de lovituri în dispozitivul advers. Maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul” are o mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm, un sistem Rachete Antitanc Dirijate SPIKE şi o mitralieră cal. 7,62 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere şi conducere pe timp de noapte, permiţând executarea de misiuni în condiţii de timp nefavorabil. Maşina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică şi acţionare manuală în camera de luptă şi a desantului. De asemenea, este dotată cu instalaţie de fumizare termică pentru obţinerea de perdele de fum pentru mascare. Maşinile de luptă ale infanteriei, care se află în dotarea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" şi Brigăzii 9 Mecanizate ”Mărăşeşti”, au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Va intra în Piaţa Arcului de Triumf punctul de comandă mobil pe şasiul maşinii de luptă a infanteriei 84 M. Acesta este dotat cu tehnică modernă de comunicaţii ce permite realizarea comenzii şi controlului în mod integrat. 
Echipamentele aflate la bordul acestuia permit vizualizarea în timp real a tuturor maşinilor de luptă ale infanteriei aflate în câmpul tactic şi conducerea lor, prin transmiterea ordinelor de luptă, în timp real, secretizat, prin mijloacele de comunicații și informatică din dotare.
Punctului de comandă îi urmează maşina blindată pentru evacuare medicală MEDEVAC. Aceasta este dotată cu tărgi pliante standard, instalaţie de oxigen, defibrilator, kituri de resuscitare rapidă şi de prim ajutor. Aceasta transportă în siguranţă răniţii la punctele medicale din spatele frontului, personalul sanitar aflat la bordul acesteia asigurând asistenţa medicală de urgenţă.
Urmează autovehiculul blindat TEHEVAC care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă. Acesta are un motor de 400 cai putere, dezvoltând o viteza maxima de 65 km/h. 
Maşinile MEDEVAC şi TEHEVAC au fost folosite cu succes şi în intervenţiile pentru salvarea populaţiei din judeţele Vrancea şi Buzău când aceasta a fost afectată de căderile masive de zăpadă.