28 noiembrie 2021

Delegaţia condusă de şeful Forţelor Navale din Albania, generalul de brigadă Ilir Xhebexhia, efectuează o vizită în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, delegaţia condusă de şeful Forţelor Navale din Albania, generalul de brigadă Ilir Xhebexhia, efectuează o vizită în ţara noastră, în perioada 22-24 noiembrie. Oficialul militar albanez va vizita portul militar Constanţa, fregata „Regele Ferdinand”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare şi Jocuri de Război al Forţelor Navale şi Muzeul Naţional al Marinei Române.

Albania este stat membru al NATO din anul 2009, ca urmare a invitaţiei de aderare adoptate la Summit-ul NATO de la Bucureşti, din 3 aprilie 2008. Forţele Navale Române au început cooperarea bilaterală cu Forţele Navale ale Albaniei în anul 2009, când un grup de marinari militari români a participat la Exerciţiul „Albanian Lion 09”, care a avut loc la Vlora, în Albania. Colaborarea militară româno-albaneză în domeniul instruirii forţelor navale s-a dezvoltat în timpul participării unui detaşament de infanterie marină din România la Exerciţiul multinaţional „Silver Arrow”, în anul 2016, la care a participat şi o companie albaneză, prin intermediul stagiilor de instruire practică de la bordul navei-şcoală „Mircea”, din anii 2011, 2018 şi 2019, la care au participat şi cadeţi din Albania, precum şi prin participarea unui ofiţer al Forţelor Navale Române la Reuniunea grupului de lucru privind standardizarea operaţiilor maritime (MAROPS WG 20), la Tirana, în Albania, în anul 2020.

De asemenea, cooperarea bilaterală dintre forţele navale din România şi din Albania a fost susţinută şi de acţiunile de diplomaţie navală, desfăşurate în timpul escalei navei-şcoală „Mircea” în portul albanez Durres (în anii 2011 şi 2018) şi cu ocazia vizitei oficiale a şefului Statului Major al Forţelor Navale Române, efectuată la Tirana, în anul 2019.

Şeful Forţelor Navale ale Albaniei, generalul de brigadă Ilir Xhebexhia se află în vizită oficială pentru prima dată în ţara noastră, aspect care contribuie la dezvoltarea relaţiilor de cooperare militară bilaterală dintre România şi Albania, prin menţinerea dialogului militar la nivel înalt.

Pe agenda discuţiilor celor doi oficiali militari se află subiecte privind dezvoltarea unor proiecte comune ale forţelor navale din ambele ţări, pentru creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două marine, precum şi desfăşurarea unor stagii de instruire teoretică şi practică pentru studenţii şi militarii albanezi, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi la bordul navei-şcoală „Mircea”, în timpul marşurilor internaţionale de instrucţie.