8 decembrie 2021

Delta, cea mai contagioasă variantă a COVID-19

Coronavirus Covid-19 Protection and Vaccine. Doctor drawing up solution from vaccine bottle and filling syringe injection for patient vaccination in medical clinic, Coronavirus in background

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Varianta Delta a fost identificată prima dată în India, în decembrie 2020. Ea s-a răspândit rapid în această țară și a ajuns în Marea Britanie și alte țări din toată lumea. În SUA, a ajuns varianta dominantă, reprezentând mai mult de 99% din cazurile de COVID-19 confirmate. Delta este considerată de două ori mai contagioasă decât varianta inițială de SARS-CoV-2 și poate duce la spitalizare în mai multe cazuri de infectare decât varianta inițială. Oamenii care nu sunt vaccinați sunt cei mai vulnerabili în fața acestei variante. Adesea, aceștia riscă să dezvolte și o formă mai gravă de boală. Cu toate acestea, infecția cu Delta poate apărea și la cei vaccinați, chiar dacă au șanse mai mici de complicații și nu este clar încă dacă aceștia pot transmite mai departe virusul, în cazul în care sunt asimptomatici, scrie Yale Medicie, citat de websiteul Ce se întâmplă doctore?
Iată cele mai importante informații despre Delta pe care trebuie să le știi:

– Varianta Delta este mai contagioasă față de alte variante ale coronavirusului. Potrivit Centrului Pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, varianta Dellta este mai contagioasă decât varianta Alpha (britanică), dar și decât răceala obișnuită, gripa sau varicela (vărsatul de vânt).

– Această variantă se răspândește cu 50% mai rapid decât alte variante. Potrivit raportului intern CDC obținut de jurnaliștii americani, ar exista 5 motive pentru care varianta Delta este mai contagioasă. Primul dintre ele ar fi faptul că această mutație a dus la o perioadă de incubație mai scurtă a virusului, de 4 zile, în loc de 6 sau mai multe zile, cum era cazul celorlalte variante. Apoi, susțin experții, ar putea fi vorba despre mai multe mutații suferite de virusul SARS-CoV-2 care ar putea avea următoarele efecte: mutația D614G pare să crească densitatea proteinelor S, cu care virusul se leagă de celule, făcând astfel infectarea mai ușoară; mutația P681R pare să producă o încărcătură virală mai mare în căile respiratorii; mutația L452R pare să ajute virusul să scape mai ușor de anticorpi; iar mutația D950N pare să ajute virusul să infecteze și alte tipuri de celule decât variantele anterioare. CDC a publicat recent un nou ghid, recomandând ca masca să fie în continuare purtată în spațiile publice, chiar dacă suntem vaccinați.

– Oamenii nevaccinați au un risc mult mai mare de a fi infectați. Varianta Delta este foarte contagioasă și periculoasă pentru orice persoană infectată, de orice vârstă, iar riscul cel mai mare îl au cei care nu sunt vaccinați. „Un studiu din Marea Britanie a arătat că adulții sub 50 de ani și copiii au o probabilitate mai mare de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta (față de varianta inițială n.r.)”, spune Inci Yildirim, un specialist în boli contagioase de la Universitate de Medicină Yale. Pe măsură ce grupurile de vârstă înaintată se vaccinează, cei care sunt mai tineri și nevaccinați vor avea un risc mai mare de a face COVID-19, cu orice variantă. „Dar Delta pare să aibă un impact mai mare asupra grupelor de vârstă mai mici decât variantele anterioare”, adaugă expertul.

– Delta poate duce la focare locale de infecție. Unul dintre factorii cei mai importanți pentru răspândirea variantei Delta va consta în cât de vaccinată este populația într-o anumită zonă. Astfel, că în locurile unde oamenii sunt vaccinați în număr mic, acestea vor avea o transmisibilitate mai mare a variantei Delta. În acele zone, este mai probabil să moară mai mulți oameni pentru că sistemul de sănătate se va supraaglomera, iar oamenii nu vor avea acces la îngrijirea necesară. „Este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze din plin”, a spus F. Perry, epidemiolog Yale.

– Mai sunt multe de învățat despre varianta Delta. Studii scoțiene și canadiene au arătat că varianta Delta duce la mai mult spitalizări în cazul celor nevaccinați. Potrivit unui studiu publicat vara trecută, persoanele din Anglia infectate cu Delta au avut un risc de două ori mai mare de spitalizare, față de cei infectați cu Alpha. Simptomele variantei Delta par, de asemenea, să fie ușor diferite în comparație cu cele ale variantei inițiale. „Se pare că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin comune”, spune dr. Yildirim. Durerea de cap, usturimea gâtului, nasul curgător și febra sunt însă deseori prezente.

– Vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună protecție impotriva variantei Delta. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te proteja de varianta Delta este să faci toate dozele necesare de vaccin, potrivit medicilor. Chiar dacă protecția vaccinului nu este de 100%, acesta reprezintă cel mai bun scut, alături de respectarea normelor de igienă și distanțare, pentru a nu dezvolta infecții grave, care să necesite spitalizare sau care pot fi fatale, potrivit CDC.