Publicat: 27 Mai, 2019 - 12:43

Joi, 23 mai a.c., a avut loc, la Izmail, Ucraina, forumul internaţional "Perspectivele dezvoltării transportului fluvial de pasageri în delta ucraineană a Dunării".

România este un punct important pentru transportul fluvial de croazieră pe Dunăre, mai ales datorită Deltei Dunării şi gurilor de vărsare ale Dunării, care se găsesc pe teritoriul ţării noastre.

În acest an, sunt aşteptaţi, în Delta Dunării, peste 60.000 de turişti aduşi de navele de croazieră din Germania, Austria sau Franţa. În dorinţa lor de a reintegra Ucraina în aceste rute ale vaselor fluviale de croazieră, autorităţile ucrainiene doresc să extindă colaborarea cu România şi Bulgaria, ţări care au, în ultimii ani, rezultate din ce în ca mai bune în atragerea acestui tip de turişti.

"Aceştia sunt turiştii educaţi, persoane care înţeleg specificul Deltei Dunării şi ce presupune un turism lent, un turism de vizitare, bazat pe tradiţii, multiculturalism, gastronomie locală, în strânsă legătură cu biodiversitatea Deltei Dunării. Având în vedere unicitatea Deltei Dunării şi cererea în creştere pentru acest produs turistic, noi considerăm oportună dezvoltarea unui program de activităţi pentru atragerea companiilor de croazieră şi, implicit, dezvoltarea transportului fluvial de pasageri în delta ucraineană a Dunării. În vederea extinderii circuitelor, către partea ucraineană, putem găsi împreună câteva atracţii principale pe care să le prezentăm, ca ofertă comună, agenţiilor de turism şi organizatorilor de croaziere, astfel încât toate părţile implicate să aibă de câştigat", a declarat Cătălin Ţibuleac în discursul său ţinut în cadrul Forumului.

Colaborarea Transfrontalieră este absolut necesară pentru "interconectarea Regiunii Dunării, protejarea mediului, creşterea prosperităţii şi consolidarea Regiunii Dunării, precum şi pentru punerea în acord a legislaţiei tuturor ţărilor cuprinse în bazinul hidrografic al Dunării, având în vedere faptul că dimensiunea geografică a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării excede spaţiul Uniunii Europene, doar 8 dintre cele 10 ţări fiind membre UE", a mai arătat preşedintele AMDTDD.

La finalul lucrărilor forumului internaţional "Perspectivele dezvoltării transportului fluvial de pasageri în delta ucraineană a Dunării", s-a semnat o înţelegere de cooperare între Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării din ROMANIA (judeţul Tulcea) şi Organizaţia comunală al Consiliului orăşenesc Izmail "Biroul de Suport al Investiţiilor din Izmail" din UCRAINA (regiunea Odesa).

Forumul internaţional "Perspectivele dezvoltării transportului fluvial de pasageri în delta ucraineană a Dunării" a fost găzduit la Izmail prin ampla generozitate a primarului Andrii Abramchenko.

La forum a participat o delegaţie din Tulcea, din care au făcut parte Cătălin Ţibuleac, preşedinte al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Dumitru Cernencu, preşedintele Uniunii Ucranienilor din România - filiala Tulcea, Cristian Gheorghe Bărhălescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România - Regiunea Sud-Est, Dragoş Ioniţă, director General R.A. Administraţia Zonei Libere SULINA şi a Portului Turistic Tulcea şi Matei Constantin, inginer-şef Navrom Delta SA.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: