21 mai 2022

Demarează campania de igienizare a parcurilor din Capitală

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primarul General, Nicuşor Dan, asigură, începând de astăzi, interimatul la ALPAB

Luni, 30 august, va demara campania de igienizare a parcurilor din Capitală

Primarul General, Nicuşor Dan, a anunţat astăzi schimbarea din funcţie a directorului Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB), Bogdan
Tănase, ca urmare a faptului ca parcurile din Capitală nu sunt întreţinute corespunzător.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan:

„Este o problemă care porneşte din decizia fostei administraţii de a muta activitatea pe companii. Am avut o administraţie, ALPAB, care a funcţionat
rezonabil până în anul 2018 când s-a luat decizia ca activitatea să se mute pe companii. Am avut două conduceri succesive la companie, niciuna corespunzătoare. Adică şi pe comenzile care s-au dat, fie în ceea ce priveşte tunderea ierbii, fie în ceea ce priveşte curăţenia, golirea coşurilor de gunoi, curăţarea locurilor de joacă, s-a făcut treabă de mântuială. Ce-am făcut eu azi aici a fost să preiau interimar conducerea ALPAB, deci din momentul acesta eu sunt, practic, directorul instituţiei, până când voi face o evaluare completă a situaţiei”.

Tot astăzi, Primarul General a anunţat că de luni, 30 august, va demara campania de curăţare a parcurilor administrate de Municipalitate:

„Luni dimineaţă, 40 de oameni vor veni în Parcul Cişmigiu. Am promisiunea de aici, de la ALPAB, că într-o săptămână parcul o să arate aşa cum trebuie. O să începem cu parcul Cişmigiu şi o să continuăm cu parcurile Herăstrău şi Carol”.

În ceea ce priveşte lucrările de investiţii care se impun in parcurile din Capitală, Nicuşor Dan a arătat că acestea nu au fost posibile întrucât nu au existat fondurile necesare*: *”Din păcate nu au fost bani şi asta am anunţat încă din mai, de când am votat bugetul. Nu avem în acest an bani pentru a face investiţiile necesare în parcuri, dar pot face o promisiune: în doi ani de acum, parcurile vor arăta chiar cum trebuie să arate nişte parcuri”.

Cu această ocazie, Primarul General a precizat că, în perioada imediat următoare, va convoca o sedinţa CGMB în care se va decide diminuarea tarifelor practicate de aceste companii, dar şi iniţierea procesului de desfiinţare a acestora.

„O să avem o şedinţă de consiliu pe care o s-o convoc astăzi, cu mai multe subiecte, printre care: desfiinţarea Companiei de Parcuri, desfiinţarea Companiei de Arbori, şi, până la definitivarea acestor proceduri de desfiinţare, reducerea tarifelor pentru serviciile oferite Municipalităţii de aceste companii”.

Primarul General a explicat că, pentru întreţinerea parcurilor administrate de PMB, actuala administraţie a alocat fonduri suplimentare la rectificarea bugetară din luna iunie. Cu toate acestea, colaborarea dintre instituţiile responsabile, ALPAB, Compania Parcuri şi Grădini şi Compania Arbori nu a funcţionat:

„Iniţial, pentru întreţinerea parcurilor, am avut un buget de 8-9 milioane de lei, iar, la rectificarea din 29 iunie, bugetul a fost mărit la aproximativ 15 milioane de lei. Cu toate astea, colaborarea dintre ALPAB şi companii nu a funcţionat. Pe de o parte, ALPAB, deşi a avut bani, nu a comandat suficient, şi acesta este reproşul pe care l-am adus directorului pe care eu îl înlocuiesc azi. Pe de altă parte, compania, aşa cum am spus, a făcut lucrări de mântuială”.