26 octombrie 2021

Demersuri pentru înfiinţarea primului centru de dializă în Munţii Apuseni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Înfiinţarea unui centru de dializă la Abrud sau Câmpeni este o investiţie necesară, extrem de importantă pentru întreaga zonă a Munţilor Apuseni, în contextul în care pacienţii care suferă de insuficienţă renală avansată trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru administrarea tratamentului ce le asigură supravieţuirea.

Am înaintat ministrului Sănătăţii, doamnei Ioana Mihăilă, propunerea de înfiinţare în regim de urgenţă a unui centru de dializă, în oraşele Câmpeni sau Abrud, care va deservi pacienţii din mai multe zone ale Munţilor Apuseni. Sunt convins că dacă se doreşte realizarea acestui proiect medical se vor găsi şi soluţii, spaţiul adecvat, aparatura necesară, mai ales în contextul fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, cu sprijinul administraţiilor locale, vom putea găsi şi cadrele medicale, indispensabile înfăptuirii proiectelor în domeniul sănătăţii.

Ştim cu toţii că pacienţii care suferă de boală cronică de rinichi, în stadiu avansat, şi-ar putea pierde viaţa, fără dializă, din cauza acumulării toxinelor din circuitul sanguin. Administrarea tratamentului la Alba Iulia sau în alte oraşe presupune consum de energie, costuri suplimentare şi timp mai mult pentru pacienţi, care oricum nu duc o viaţă tocmai uşoară. Astfel, înfiinţarea unui centru mai aproape de domiciliile lor este o investiţie obligatorie, care va conduce la uşurarea crucii pe care o au de dus.

Radu-Marcel Tuhuţ,
Deputat ales în circumscripţia electorală Nr. 1, Alba