7 iulie 2022

Demersuri pentru refacerea vechiului Weinland (Ţara vinului)

Red grapes in the vineyard with boke

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declaraţie comună ADS, ONVPV, CCIA din vechea regiune viticolă de atragere de investitori pentru refacerea practică a vechiului Weinland (Ţara vinului)

D-l. George Sava – Agenţia Domeniillor Statului – Mediaş – 03.06.2022

„Avem in zona Sibiului inca disponibile aproape 700 de ha de foste vii! Vom încerca pe deplin cu toţii să le dăm spre folosinţă, să le dăm în concesiune!”

În cadrul evenimentului Zilele Mediaşului, în organizarea municipalităţii locale din Vechea Metropola de vin, la lansarea de carte de istorie viticolă a zonei au participat in calitate de invitaţi d-l George Sava – Director General al Agenţiei Domeniillor Statului, d-l Tony Giminadis – Director General adjunct al Oficiului Naţional al Viei si Produselor Vitivinicole, d-l Orzea Corneliu – preşedintele Camerei de Comerţ si Industrie Alba si d-na Iulia Scavo – Somelier de top 10 mondial si Cavaler al vinnului de Porto, care impreună cu d-l Octavian Isailă – Presedinte Interimar al C.C.I.A. Sibiu si autor al volumului „Reconstrucţia Vechii Metropole de vin a Transilvaniei” au iniţiat o declaraţie comună de atragere de investitori in domeniul viticol din zonă. Volumul s-a distribuit gratuit la eveniment. El reprezintă o colecţie de documente, mare parte din colecţia privată a d-lui Octavian Isailă si reprezintă o munca de documentare de peste 16 ani în efortul de reconstructie a istoriei viticole locale.

D-l Octavian Isailă, C.C.I.A. Sibiu: „Nu întâmplator astăzi este Ziua Internaţională de Fetească regală proclamată anul trecut la Mediaş. Camerele de Comerţ din România sunt o interfaţă intre mediul privat si mediul public, adică intre bussines şi entităţile de stat. Menirea Camerelor de Comerţ este să facă legaturi practice şi să ajute mediul de afaceri pe toate palierele. De la partea de Bussines pana la partea de legislaţie, suport pentru autorităţi şi asa mai departe!

Am invitat pe cei de faţă, in încercarea de a declara public faptul ca ne dorim sa refacem Weinland-ul…. cum putem sa strângem rândurile in asa fel încât să atragem investitori, angajandu-ne prin Camerele de Comerţ să promovăm iniţiativa şi disponibilul în aşa fel incât să atragem investitori pentru replantarea viilor disponibile in zona Weinland.”

D-l George Sava, ADS: „De ce ADS-ul astăzi aici? Pentru că Agenţia Domeniilor Statului, cea care se ocupă de incâ vreo 320.000 ha la nivel naţional din evidenţele pe care le avem la acest moment, are şi în zona Sibiului încă disponibile aproape 700 de ha de foste vii care nu sunt intr-o stare deosebită dar sunt foste tereneuri pe care via si-a scris istoria!

Şi pe această cale si pe altele pe care le va găsi d-l Presedinte, vom veni şi vom promova aceste terenuri, ca suntem la Miercurea Sibiului, că suntem la Biertan, la Hoghilag, toate le vom promova si vom încerca pe deplin cu toţii sa le dam spre folosinţă, să le dăm in concesiune, in asa fel încât să rodească! Să ştiţi stimate doamne si domni că aceste terenuri şi-au dovedit capacitatea de a da naştere unor vinuri deosebite!

Avem nevoie de oameni, de oameni cu iniţiativă, avem nevoie de tineri cu iniţiativă, de oameni cu potenţial, să renască podgoriile din Tara Vinului. Agenţia Domenniilor Statului şi-a propus să deschidă un amplu proiect de comunicare şi promovare a acestor terenuri atât in zona dumneavoastră pentru ca de aici a plecat ideea d-le Presedinte si va multumesc pentru acest lucru, dar si in alte părţi din ţară. Incercăm ca intr-adevăr vinul românesc să fie mai mult şi mult mai bun! Vă multumesc şi numai bine! ”

D-l Tony Giminadis, ONVPV: „O plăcere pentru mine să particip la un asemenea eveniment. După ce am reuşit să parcurg primele zece pagini … ce aveţi dumneavoastră aici este o comoară in ce insemnă marketingul. Deci in ce inseamnă marketingul vinului, aceasta este o comoară d-le Presedinte. Nu există regiuni în ţară care să prezinte la ora actuală, sau ma rog există regiuni in ţară dar nu exista multe documente de asemenea valoare. România viticolă este a cincea ţară ca suprafaţă viticolă din Europa, avem undeva la 180.000 de ha de viţă de vie. Undeva ca şi recoltă de vinuri tot locul 5-6, suntem locul 12-13 în lume, deci România viticolă este un nume in lume.

Sunteţi in mijlocul unei regiuni viticole deosebit de bogată. Dumneavoastră aici, in această zonă, în jurul Mediaşului, având aceste documente care sunt de o valoare inestimabilă, eu pot sa va spun că dacă vrei să intri pe piaţa vinului în primul rând trebuie sa-ţi creezi legenda. Că daca n-ai legendă, vie poţi sa-ţi faci, şi poţi să ai şi vin bun, dar dacă n-ai o legendă în spate, şi-am sa va dau exemplul tuturor care sunt in piaţă acuma, fiecare are o legendă, fiecare şi-a creat o legendă.

Dumneavoastră aveti legenda si nu aveţi vinul. Aveţi poza cu reclama de pe Calea Victoriei de la 1930. Sunt pozele cu vinuri de Târnavă Ambrosi pe Calea Victoriei! Păi nu are nimeni asa ceva! Eu mă refer aici la investitori. Lucru cel mai important dumneavoastră il aveţi prefigurat, ma refer la posibilitatea de a penetra o piaţa Păi nu are nimeni asa ceva si ma refer la piaţa din Europa de vest. Aveţi 700 de ha de viţa de vie la ADS!

D-l Orzea Corneliu, CIA Alba: „Despre vin vorbesc alţii, eu vorbesc economic! Pentru ca un Presedinte de Cameră trebuie să ţină aproape de domeniul economic şi discutând despre vin aici, judeţul Alba cred că poate fi un etalon al culturii vinului. O sugestie aş da lui Tavi, să facem un drum al vinului legând cramele din judeţul Alba de ceea ce se întâmplă în judeţul Sibiu, să punem în valoare din punct de vedere economic vinul prin cramele pe care le avem. Turiştii numai aşa putem să-i atragem, invitându-i în crame, cu mâncare tradiţional românească, cu Fetească regală şi pentru că cireasa de pe tort a Feteştii regale este la Jidvei.”

D-na Iulia Scavo – Somelier de top 10 mondial şi cavaler al vinului de Porto: „Ne găsim impreuna cu Weinlover Romania aici si soţul meu Bruno Scavo, pentru un proiect ambitios care a demarat anul trecut cu prima carte ce a plecat in paginare deja despre regiunea Dragasanilor. Sunt născută în sudul României si mi s-a părut normal sâ incepem prin acea zonă, dar am descoperit aici o a doua carte spre care ne indreptăm pentru ca acesta este scopul vizitei noastre pe aceste meleaguri care sunt superbe, a doua carte va avea ca obiect Transilvania in ansamblul ei. Si este adevărat că in ultimele zile am avut prilejul să descoperim aceste dealuri ondulate ale Târnavelor unde Feteasca regală domneşte aşa cum domneşte în toată Romania pentru că ştiţi foarte bine, este soiul nostru cel mai plantat şi care are totala ei legitimitate să îşi aibe ziua ei internaţională. Este un soi care are şi capriciile lui, are o structură fenolică foarte interesantă, ceea ce duce la aptitudini de păstrare, acel usor relief ca sa-i zicem, sa nu-i zicem astringenţă, o ajută foarte bine sa se păstreze şi in lemn. Vinurile de pe timpuri ne arătau si aptitudinile cu diverse trepte de sucrozitate, de dulceaţă, se ducea vinul mai mult spre demisec, spre demidulce, vinuri de dulceaţă mai medie chiar foarte dulce. Este un soi care poate să reprezinte cu toată mândria România, asa cum o înţelegem din istoria ei. Are o istorie foarte frumoasa legată bineînţeles de Ambrosi, de pepinierele Caspari, de tot ce este aici legat de această metropolă a vinului. Noi venim si noi dintr-o metropola a vinului, din Nisa, unde la fel am avea 600 de potenţiale ha de vie dar care s-au pierdut, au rămân doar 60 de ha.
Trebuie reînviate cele 700 de ha de viţa de vie de care vorbiţi!”

Camera de Comerţ, Industrie si Agricultură a Judeţului Sibiu

Comunicat de presă – Camera de Comerţ, Industrie si Agricultură a Judeţului Sibiu

Sursa foto Pixabay