6 iulie 2022

Demonstrații împotriva pașaportului vaccinal în Olanda, Austria, Barcelona, Belgrad, Franța, Cipru și Slovenia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Armata patrulează pe străzile orașelor olandeze pentru a impune stingerea nocturnă și încercând să preîntâmpine demonstrații împotriva restricțiilor

În acest weekend, au avut loc demonstrații împotriva legii marțiale, a închiderii și a pașaportului vaccinal în mai multe orașe europene, în special în Olanda și Austria, dar și la Barcelona, ​​la Belgrad, în Franța, Cipru și Slovenia.

În Olanda, trupele armatei patrulează pe străzi în ajutorul poliției pentru a impune stingerea nocturnă (carantina de noapte) și pentru a cere pașaportul verde. Au fost câteva ciocniri, atât cu poliția, cât și cu soldații, potrivit presei locale și a informațiilor parvenite pe filiera sindicală.

Vineri, Belgia a anunțat închiderea școlilor și grădinițelor în perioada sărbătorilor de Crăciun cu o săptămână înainte de termen. De asemenea, a impus măști în sălile de clasă pentru copiii de la vârsta de șase ani.

Protestatarii s-au ciocnit ieri cu poliția în Capitala Belgiei în timpul unei demonstrații împotriva pașaportului pentru vaccin, la care au participat peste 25.000 de persoane.

Poliția a încercat să întrerupă demonstrația, folosind gaze lacrimogene și jeturi de apă. Protestatarii au răspuns cu conserve, petarde și artificii, strigând „libertate, libertate”.

Patru protestatari și doi polițiști au fost răniți și transportați la spital, iar 20 de persoane au fost reținute, potrivit presei de limba franceză din Belgia.

În jurul Cartierului European, care găzduiește instituțiile Uniunii Europene, au fost dislocate unități de poliție cu scuturi și căști. Mai multe drumuri au fost blocate cu bariere și sârmă ghimpată.

Pe lângă tunurile de apă staționate în oraș, un elicopter și drone au survolat zona.

Protestatarii au denunțat restricțiile impuse populației încă de la începutul pandemiei, precum certificatul verde obligatoriu pentru accesul în anumite locuri. Ei au criticat, de asemenea, reflectarea subiectivă a crizei de către mass-media, care stârnește panică în mod hiperbolizat.

În urmă cu două săptămâni, polițiștii au fost surprinși de amploarea mobilizării împotriva pașaportului vaccinal, care a reunit peste 35.000 de oameni în Capitala Belgiei și a stârnit admirație pe rețelele de socializare și, de ce nu, un potențial exemplu mobilizator.

A consemnat Ciprian Pop