Publicat: 24 Octombrie, 2018 - 12:02
Share

Guvernul a anunțat o posibilă creştere a salariului minim la 2.080 lei brut pe lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Orice creștere a salariului minim este benefică pentru angajați și pentru economie, cu condiția ca măririle să fie semnificative și corelate cu alte politici sociale.

Partidul Democrației și Solidarității – Demos atrage atenția că  deşi salariul minim net s-a dublat în ultimii șapte ani, astăzi nu acoperă nevoile de consum necesare unui trai decent. Din cauza nivelului scăzut al salarizării, milioane de români au luat calea străinătății, aceasta fiind  principala cauză a actualului deficitului forței de muncă. Fără salarii mari, România nu poate să se dezvolte.

Din 2011 până în prezent, salariul minim a crescut constant, dar, concomitent, a crescut și numărul contractelor de muncă pe salariu minim: de la 8% în 2011 la 47% în 2018. Nu am fi ajuns aici dacă PSD și-ar fi respectat promisiunea de a remedia efectele catastrofale ale legii dialogului social adoptate de guvernul Boc în 2011, prin care au fost blocate negocierile colective. În absența unor modificări legislative care să garanteze dreptul la sindicalizare și la negociere colectivă, creșterea salariului minim nu va asigura ieșirea din subdezvoltare.