Publicat: 15 Ianuarie, 2019 - 10:58
Share

În urma scandalului declanşat în jurul avizul CNSAS obţinut de Adina Florea (unica şi deopotrivă, multipla propunere a ministrului Tudorel Toader pentru şefia DNA), Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a înregistrat (în lipsa unei autosesizări care ar fi fost de dorit), luni, 14 ianuarie, la DIICOT (prin Registratura Generală a PICCJ), o sesizare penală vizând fapte ce ar putea întruni caracteristicile unor infracţiuni, comise de către preşedintele CNSAS, Constantin Buchet.

Prin sesizarea către DIICOT, am arătat că, potrivit ieşirilor publice ale unor membrii CNSAS, există indicii temeinice că preşedintele CNSAS a uzurpat atribuţiile Colegiului CNSAS, în cazul Adina Florea, eliberând "ad-hoc" avizul acesteia de necolaborare cu Securitatea "prin încălcarea unor dispoziţii legale exprese" şi totodată, falsificând conţinutul acestui aviz, care nu corespunde realităţii, cu consecinţa periclitării securităţii naţionale prin crearea premiselor pentru numirea în funcţia de Procuror Şef al DNA, instituţie cu un rol fundamental în menţinerea ordinii de drept, a unei persoane în legătură cu care nu există certitudinea că îndeplineşte condiţiile legale pentru numire.

Prin urmare, apreciem că există indicii temeinice ale comiterii infracţiunilor prevăzute şi sancţionate de art. 297, art. 321, art. 323, art. 404 Cod penal, respectiv ale infracţiunilor de: "abuz în serviciu", "fals intelectual", "uz de fals" şi "răspândirea de informaţii false, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", drept pentru care am solicitat efectuarea de cercetări conform competenţelor ce revin DIICOT, prin audierea membrilor CNSAS şi a altor persoane relevante pentru anchetă, ca şi prin analizarea unor acte, precum stenograme ale şedinţelor CNSAS, documente pregătitoare de la Ministerul Justiţiei şi cele depuse la Administraţia Prezidenţială.

(Reamintim că Alexandra Toader, membră a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, susţine într-o notă trimisă în data de 3 ianuarie preşedintelui CNSAS, Constantin Buchet, următoarele: în şedinţa din Colegiului CNSAS din 21 decembrie 2018 trebuia luată în discuţie nota de constatare aferentă avizului Adinei Florea. Însă, pentru că această şedinţă nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, avizul de necolaborare cu fosta Securitate, emis pe numele Adinei Florea, a fost întocmit înainte de primirea răspunsurilor din partea tuturor deţinătorilor de arhivă, în acest caz MApN.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat până acum să semneze decretul de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror şef al DNA).

Claudiu Dumitriu, preşedinte Asociaţia "Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor"

Comunicat de presă - Asociaţia 'Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor'

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: