Publicat: 7 Iunie, 2020 - 10:42
Share

SUA prezintă noi propuneri de acorduri privind programul nuclear iranian

Washingtonul se așteaptă ca Teheranul să răspundă propunerilor pentru o nouă etapa privind programul nuclear iranian. Acest lucru a fost anunțat vineri de Reprezentantul Special al SUA pentru Iran, Brian Hook, în timpul unui briefing telefonic. Transcrierea conversației a fost distribuită de serviciul de presă al Departamentului de Stat.

Potrivit acestuia, noua înțelegere privind programului nuclear va fi în interesul poporului iranian. "Credem că există o serie de motive întemeiate pentru ca Iranul să se așeze la masa de negocieri. Președintele [SUA, Donald Trump] a făcut pe 4 iunie, pe Twitter, o declarație precum că ar dori ca un nou acord să-l înlocuiască pe cel eșuat JCPOA, referitor la programul nuclear iranian.

"Am dori să vedem că diplomația răspunde la diplomație, iar aceasta este o propunere pentru regimul iranian", a declarat reprezentantul special. Potrivit acestuia, dialogul cu Teheranul de până acum se limitează la problemele consulare cu privire la soarta unor cetățeni americani aflați în închisori iraniene, dar și cu privire la alte aspecte, „ușa rămâne deschisă”.

Trump a declarat joi că eliberarea americanului Michael White dintr-o închisoare din Iran a arătat că tranzacțiile si dialogul Teheranul este posibil.

Planul comun de acțiune (JCPOA) a fost semnat de Iran, membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Rusia, Marea Britanie, China, SUA, Franța) și Germania în 2015. Acordul a limitat dezvoltarea nucleară a Teheranului în schimbul anulării sancțiunilor ONU și a măsurilor restrictive unilaterale impuse de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Iranul s-a angajat ca, timp de 15 ani, să nu îmbogățească uraniul cu mai mult de 3,67% și să mențină rezervele de uraniu îmbogățite la un nivel care să nu depășească 300 kg și, de asemenea, să nu construiască reactoare suplimentare de apă grea, să nu acumuleze apă grea și să nu dezvolte un dispozitiv exploziv nuclear.

În mai 2018, Statele Unite și-au anunțat retragerea din JCPOA și au impus sancțiuni economice împotriva Republicii Islamice. Exact un an mai târziu, pe 8 mai 2019, Președintele iranian, Hassan Rouhani, a anunțat că Teheranul suspenda o parte din obligațiile sale în cadrul acordului nuclear.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: