5 iulie 2022

Deputat Bogdan Trif: Se forţează înstrăinarea companiilor strategice de stat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primul pas spre vânzarea la preţ de nimic a ultimelor companii profitabile ale economiei României a fost făcut ieri de coaliţia PNL-USR in comisia de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Având majoritatea în Comisie, au votat proiectul de lege Plx 139/2021 care prevede modificarea legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Astfel, articolul unic votat de alianţa toxică prevede că articolele 1, 2 şi 3 din lege se abrogă. Aceste trei articole introduse în lege de PSD şi votate în legislatura trecută prevăd interzicerea şi suspendarea, pentru o perioadă de 2 ani, a înstrăinării acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută. Cu alte cuvinte, noi am votat o lege prin care interziceam, în perioadă de criză vânzarea pe nimic a companiilor cu capital de stat.

Am luat cuvântul în Comisie şi am cerut ca, înainte de vot, să ni se prezinte o situaţie economică a tuturor societăţilor la care statul este acţionar, astfel încât să avem date concrete despre managementul acestora. De asemenea, am cerut să se specifice măcar că statul român nu are voie să înstrăineze pachetul majoritar de acţiuni la Hidroelectrica, CEC, Portul Constanţa şi la alte companii strategice pentru statul român. Bineînţeles că cei de la PNL şi USR nu au vrut să audă de aşa ceva.
Ţinta coaliţiei PNL-USR este vânzarea la preţ de nimic a acestor ultime societăţi profitabile. Doar de aceea au fost ajutaţi cu toate mijloacele să ajungă la guvernare: pentru a lua împrumuturi uriaşe şi a vinde ultima bogăţie a României.

Retorica PNL şi USR este una mincinoasă atunci când spun că vor vinde doar pachete minoritare pentru că legea nu are nicio prevedere care să interzică înstrăinarea pachetului majoritar şi, aşa cum am menţionat, nici nu au vrut să introducă o astfel de prevedere, acest fapt dovedind clar că intenţiile lor nu au nicio legătură cu protejarea interesului naţional.

Este bine ca sibienii care au votat cu PNL şi USR să ştie ce au votat şi ce trădători de neam au trimis în Parlament.

Deputat Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu
Comunicat de presă – Deputat Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu